KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünya genelinde görülen finansal krizle enflasyon kaygıları azalan Filipinler, Tayland ve Malezya Merkez Bankaları, faiz artışı konusunda gevşek bir politika izleyecekleri sinyalini verdi.

Filipin Merkez Bankası Başkanı Amando Tetangco, Filipin Merkez Bankası’nın 2011 yılı sonuna kadar faiz artışına gitmeyeceğini açıklarken, Tayland Merkez Bankası, ekonomik büyüme projeksiyonunda aşağı doğru revizyona gideceklerini söyledi.

Malezya Merkez Bankası Başkanı Zeti Aktar Aziz de, Malezya'da enflasyonun zirve noktasına ulaştığını belirtti.

Filipin Merkez Bankası, bu yıl içinde iki kez artırdıkları faiz oranlarını yüzde 4.5'te tutarken, Malezya da Mart ayında artırdığı faiz oranlarını yüzde 3'te muhafaza etti.

Faiz artırmamanın, Asya para birimlerine yönelik talepte düşüşe sebep olması bekleniyor. Yatırımcıların dolara yönelmesiyle birlikte, Asya para birimleri geçtiğimiz hafta 1998'deki Asya krizi düzeyine geriledi.    

Standart Chartered Bankası ekonomistleri, yaşanan bu gelişmeler sonrasında Güneydoğu Asya Merkez Bankaları, bir sonraki adım olarak zorunlu karşılıklarda gevşemeye yer verebileceklerini söyledi.

Avrupa Birliği’nin boç krizinde gerekli önlemleri almakta zorlanacağı endişesi, Güney Kore'nin wonu öncülüğünde Asya para birimlerinde düşüşe neden oldu.

Endonezya Merkez Bankası, rupede değer daha fazla kaybını önlemek için müdahalede bulunurken, Hindistan, Tayland ve Güney Kore, para birimlerinin değerini korumak için ellerinde yeterli silah bulunduğunu belirtti.  

Advertisement