Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası'nın önümüzdeki haftadan itibaren teminatlı tahvil alım programlarını yeniden görüşeceği haberiyle Avrupa Borsalarında bankalar önderliğinde hızlı yükselişler görüldü.

AMB'nin bankaların bilançosunda bulunan teminatlı tahvilleri (mortgage backed securities) almak için önümüzdeki hafta toplantı yapması bekleniyor. Merkez Bankası daha önce de teminatlı tahvillerde alım programı açmış ve böylece bankaların bilançosunda yer alan özel sektör riskini azaltmıştı. Geçen yıl haziran ayında program sona erene dek 60 milyar euro tutarında alım yapılmıştı.

Ancak krizin derinleşmesi ve bankaların fonlama sıkıntısı çekmesi yeniden bu programa ihtiyacın doğmasına neden oldu. Bu hamleden sonra piyasalarda Avrupa Merkez Bankası'nın faiz indirimine de gideceği beklentisi oluştu.

Gelen bu haberlerle hisse senedi piyasalarında banka hisseleri önderliğinde sert yükselişler görüldü. FTSE 100'de yüzde 1.18'lik artış görülürken Alman DAX'ta ise yükseliş yüzde 4'e yaklaştı.

Garanti Yatırım'dan Tufan Cömert, açıklanan adımların atılması durumunda şu an had safhada olan bankaların fonlama sıkıntısının ciddi şekilde azalacağını söyledi. Cömert, "Ancak fonlama sıkıntısına yol açan sebepler çözülmediği sürece bu tarz hareketler yine günü kurtarmaya yönelik olacak. Bu yüzden Euro/Dolar paritesinde kısa vadede 1.36-1.37 aralığına doğru bir yükseliş görebiliriz, ancak Yunanistan ve EFSF konusu netleşmediği sürece bu yükselişin kalıcılığından şüphe duymak gerekir" ifadelerini kullandı.

İMKB'DE DE SEYİR POZİTİF

Yurtiçinde güne ekside başlayan İMKB 100 Endeksi daha sonra Avrupa Merkez Bankası haberleri ve bankanın gelecek hafta faiz indirimine gideceği beklentisiyle yükseldi. Alımlar yüzde 1.85'e çıkarken endeks 57 bin puanın üzerine çıktı.

Endekste ikinci seansta işlem hacmi 398 milyon lira seviyesine ulaşırken, en çok işlem yapılan hisseler Garanti Bankası, İş Bankası, Akbank, Yapı Kredi Bankası ve Sabancı Holding olarak sıralandı.

Bu dakikalarda en çok değer kazanan hisseler ise Sağlam Gayrimenkul, Doğan Burda, Favori Dinlenme Tesisleri, Esem Spor Giyim ve Petrokent Turizm olarak öne çıktı.

Türk Lirası karşısında gün içinde 1,8560 seviyesiyle rekor kıran dolar ise şu sıralarda, 1,8490 seviyelerinde seyrediyor. 2 yıllık gösterge tahvilin faizi yüzde 8.62ye gerilerken Euro/TL ise 2,4974 seviyerinden işlem gördü.