Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Merkez Bankasının imalat sanayinde faaliyet gösteren firmalar arasında yaptığı anket çalışmasında, son üç aya yönelik değerlendirmelerde, ''üretim hacminde artış var'' diyenler lehine olan seyrin bir önceki aya göre zayıflayarak devam ettiği görüldü.

Merkez Bankası, Eylül ayında imalat sanayinde faaliyet gösteren 2 bin 217 iş yerinde gerçekleştirdiği İktisadi Yönelim Anketi'nin sonuçlarını açıkladı.

Buna göre, son üç aya yönelik değerlendirmelerde, "üretim hacminde artış var" diyenler lehine olan seyrin bir önceki aya göre zayıflayarak devam ettiği görüldü. Son üç ayda alınan iç piyasa sipariş miktarındaki artış seyri zayıflayarak, ihracat sipariş miktarındaki artış seyri ise güçlenerek sürdü.

Mevsim normallerine kıyasla yapılan değerlendirmelerde, mevcut toplam siparişlerin mevsim normallerinin altında olduğu yönündeki değerlendirmelerin sürdüğü, mevcut mamul mal stoklarının seviyesinde ise mevsim normallerinde olduğu yönündeki değerlendirmelerin eylül ayında yerini mevsim normallerinin altında olduğu yönündeki değerlendirmelere bıraktığı gözlendi.

Gelecek üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacminde artış bekleyenler lehine olan seyir güçlendi, gelecek üç aydaki iç piyasa ve ihracat sipariş miktarı beklentilerindeki artış seyri de güçlenerek devam etti.

Gelecek üç aydaki toplam istihdam artış beklentisinin ve gelecek on iki aya ilişkin sabit sermaye yatırım harcamalarındaki artış yönlü seyrin de güçlenerek sürdüğü gözlendi.

Ortalama birim maliyetlerinde son üç aydaki artış eğiliminin ve gelecek üç aydaki artış beklentilerinin zayıflayarak devam ettiği görüldü. Gelecek üç ayda satış fiyatlarındaki artış beklentilerinin de zayıflayarak sürdüğü gözlendi.

Gelecek on iki aylık dönem sonu itibarıyla yıllık ÜFE beklentisi ise geçen aya kıyasla 0,3 puan artarak yüzde 8,5 oldu.

Sanayi dalındaki genel gidişat konusunda içinde bulunduğu sanayi dalı hakkında bir ay öncesine kıyasla daha iyimser olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 14,6 olurken, daha kötümser olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 9,3, bir ay öncesine göre görüşünün değişmediğini belirtenlerin oranı ise yüzde 76,1 oldu.