Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünya kırılgan bir toparlanma süreci içerisinde, şartları kolaylaştırmaya çalıştırıyor. Küresel ekonomiye ilişkin belirsizlik ülkeleri faiz indirimlerine itiyor. İsrail Merkez Bankası da faiz indirim furyasına katılarak, politika faiz oranını yüzde 0,25 oranında düşürerek yüzde 3'e indirdi.

İsrail’de Mart 2009’dan bu yana yapılan ve ekonomik yavaşlamaya karşı alınan bu ilk politika faiz indirim kararı, sürpriz olarak yorumlandı. İsrail Merkez Bankası açıklamasında, küresel ekonomideki belirsizlik ve aktivitedeki yavaşlamanın, İsrail ekonomisine etkisini minimize etmeyi amaçladığını belirtti.

İsrail Merkez Bankası, 2012'ye ilişkin büyüme beklentisini de yüzde 3,9'dan yüzde 3,2'ye çekti.

Uzmanlar dünya ekonomisindeki son durum nedeniyle, özellikle gelişmekte olan diğer ülkelerin de faiz indirimlerine gidebileceklerini öngörüyor.

Sadece gelişen ekonomiler değil gelişmiş ülkelerin de gündeminde faiz indirimleri var. Avrupa Merkez Bankası’nın bu ayki toplantısında faiz indirimine gidebileceği iddia ediliyor.

Avrupa Merkez Bankası’ndan bir yetkilinin Bloomberg'e verdiği bilgiye göre, AMB’nin gelecek haftaki toplantısından faiz indirimi kararı çıkması da mümkün görünüyor.