Bursa kadın girişimcilerini arıyor
-
TOBB Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Parseker, Bursalı kadın girişimcilerin yüzde 62.4'ünün işini sıfırdan kurduğunu belirterek, bu rakamın çok iyi olduğunu söyledi
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Parseker, ''Bursalı kadın girişimcilerinin yüzde 62.4'ü işini sıfırdan kurmuş. Rakam müthiş'' dedi.
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Meclis Başkanı da olan Parseker, Bursa Valiliği, BTSO, Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (BESOB) ve Bursa Girişimci İş Adamları Derneği (BUGİAD) tarafından yürütülen ''Bursa Kadın Girişimcilerini Arıyor'' projesinin sonuçlarının açıklandığı bir oteldeki kapanış toplantısında, kadınların girişimci olmasının önemine dikkati çekti.
Parseker, Bursa bir üretim merkezi olduğu için kadının iş hayatındaki rolüne herkesten daha duyarlı olmaları gerektiğini ifade ederek, ''Bursa iş dünyasını temsilen üstlendiğim görevler arasında beni en çok heyecanlandıranı, abartısız, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Koordinatörlüğü oldu'' diye konuştu.
Türkiye'deki kadın girişimciliğinin dünyadaki yerini rakamlarla anlatan Parseker, şunları kaydetti:
''Dünya Ekonomik Forumu 2010 Cinsiyet Uçurumu raporuna göre, Türk kadını 134 ülke arasında sondan 8. sırada. Birleşmiş Milletler Kalkınma Örgütü'nün Kadın Güçlenme Endeksi 2009 Raporu'nda Türkiye yine sondan 8. ve son yılda 37 sıra geri gitmiş. Kadının iş gücüne katılımı Türkiye genelinde yüzde 30.5. Her 100 kadından 70'i üretim sürecinde yok. AB, kadının iş gücüne katılımında yüzde 70'i hedeflerken bizim durumumuz iç karartıcı. Erkeklerle kadın çalışanlar arasında yüzde 22 civarında bir ücret farkı var. Kadınlar arasındaki kayıt dışılık, erkeklerden daha yüksek.''
İlhan Parseker, Bursa'daki kadın girişimcilerinin profiline de değinerek, şöyle devam etti:
''Bursalı kadın girişimcilerinin yüzde 62.4'ü işini sıfırdan kurmuş. Müthiş bir rakam. İş kadınlarımızın yüzde 70.2'si evli. Ne mutlu bize ki eşlerinin yüzde 84.7'si kadınlara iş konusunda tam destek veriyor. İş kadınlarının yüzde 84.7'si, iş hayatlarının aile hayatlarını olumlu etkilediği görüşünde. Bursalı iş kadınlarını yüzde 43'ü iki çocuk, yüzde 12.5'i üç çocuk sahibi ve çocukların bakımı konusunu bir şekilde çözme becerisi gösteriyorlar. Üstelik işine günde 11 saatten fazla zaman ayıran girişimci kadınların oranı yüzde 34.4.''
Proje Danışmanı Tülin Tüzün de projenin 3 aylık bir çalışmanın ürünü olduğunu belirterek, Bursa'daki kadının profilinin çıkarıldığını belirtti.
Güzel verilere ulaştıklarını ifade eden Tüzün, ''Kadınlarımızın kendilerine güvenini gördük. Bursa'da eğitimli kadınlarımızın olduğunu gördük. Ailelerinden işleri hakkında büyük destekler gördüklerini tespit ettik'' dedi.
Toplantıya, Bursa Vali Yardımcısı Ahmet Hamdi Usta, AK Parti Bursa milletvekili Canan Candemir Çelik, çeşitli sanayici ve esnaf örgütlerinin temsilcileri katıldı.