Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Otuz yıl vadeli ABD Hazine tahvili beş günde ilk kez değer kazandı ve bu hareket sonucu bu kağıdın faizi, Fed'in geçen hafta borçlanma maliyetlerini düşürmek için uzun vadeli tahvil alacağını duyurması sonrası gördüğü son iki yılın en düşük seviyesine doğru hareketlendi.

ABD Hazine tahvilleri, bugünkü ABD askıda konut satışları verisi öncesi, 2008'den bu yana en kazançlı çeyrek dönemini gerçekleştirmeye yöneldi. Askıda konut satışları verisinin, ABD ekonomisinin büyümekte zorluk çektiği yolundaki endişeleri artırması bekleniyor. ABD Hazinesi bugün 29 milyar doalrlık yedi yıl vadeli tahvil satışı yapacak. Dünkü beş yıl vadeli tahvil ihalesinde faiz rekor seviyeye düştü ve bu durum, ABD ekonomisinin yavaşlaması ve Avrupa'da borç krizinin derinleşmesi ile birlikte, güvenli liman niteliğindeki yatırım araçlarına olan talebi yansıtıyor.

Commerzbank'ın Londra ofisinden sabit getirili menkul kıymetler stratejisti David Schnautz, "Piyasanın, özellikle Avrupa ekonomisine ilişkin bilinmezlerin fazla olduğu bir ortamda, mevcut düşük seviyelerden faizleri yukarı itip itemeyeceğini görmek ilginç olacak" dedi ve "Bu durum güvenli limanlara talebi artırıyor ve ABD Hazine tahvillerine yönelik talebi güçlü tutuyor" yorumunda bulundu.

10 yıl vadeli ABD HAzine tahvilinin faizi fazla bir değişiklik göstermeyerek, Londra saati ile 10:31'de yüzde 1.98 seviyesinde kaldı. Ağustos 2021'de vadesi dolacak yüzde 2.125 faizli tahvil ise 101 10/32'den el değiştiriyor. 10 yıl vadeli tahvilin faizi geçen hafta yüzde 1.6714'e düşerek rekor seviyeye gerilemişti.