Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Hazır giyim ihracatında düşüş bekleniyor

Hazır giyim ihracatında düşüş bekleniyor

  • Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Cem Negrin, vergiler ve Avrupa'daki gelişmeler sebebiyle Eylül ve Ekim'de ihracatın %20-30 düşüş kaydetmesini beklediklerini söyledi

Giriş: 29 Eylül 2011, Perşembe 14:11
Güncelleme: 29 Eylül 2011, Perşembe 14:13

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Cem Negrin, mayıs ayından bu yana gündemden düşmeyen ek vergilerin ve Avrupa'daki belirsizliğin ihracatçı için alarm verdiğini belirterek, ''Hazır giyim endeksine göre eylül ve ekimde ihracatın yüzde 20-30 düşmesi bekleniyor'' dedi.

Negrin, yazılı açıklamasında, tekstil ve hazır giyime getirilen yeni vergilerle ihracatta yükselişin duracağına işaret ederek, ''Maliyetlerde kontrol dışında, sürekli bir artış görülüyor. İhracatçılar artık kapasitelerini iç piyasaya kaydıracak'' dedi.

Son bir yıldır artış trendi içinde olan hazır giyim ihracatının ilk kez geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8-9 oranında gerilediğine dikkat çeken Negrin, şöyle devam etti:

''İhracat endeksi temmuzda 125,05;e çıktı ve bu ay en çok ihracat yapılan ay oldu. Buna karşın Eylül;e baktığımızda dramatik bir düşüşle karşı karşıya kaldığımızı gördük. İthalatta ise korkunç bir yükseliş yaşadık. Ek verginin getirildiği korunma önlemlerine bağlı olarak temmuzda ithalat endeksi 545,22 ile tarihin en üst seviyesine çıktı.

Maliyetlerde kontrol dışında, sürekli bir artış görülüyor. İhracatçılar artık kapasitelerini iç piyasaya kaydıracak. Dövizde son dönemde gerçekleşen yüzde 20;lik artış ihracatçıya bunca sıkıntı içinde bir nebze olsun soluk aldırdı.''

HAZIR GİYİM FAALİYET ENDEKSİ 136,2'YE ÇIKTI

Ekonomi ve Strateji Danışmanlık Hizmetleri Şirketi'nin TGSD için hazırladığı hazır giyim endeksine göre Hazır Giyim Faaliyet Endeksinde artış sürdü.

Temmuz ayında 2,13 puan daha yükselen endeks 136,2 seviyesine ulaştı. Faaliyet endeksindeki artışta ihracat ve özellikle ithalatta görülen etkili artış göze çarptı.

Hazır Giyim Sanayi Ciro Endeksi Haziran ayında 144,08 seviyesi ile 2007 yılı başından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Temmuz ayında ise Sanayi Ciro Endeksi 0,72 puan gerileyerek 143,37 seviyesinde gerçekleşti ve yüksek hacmini korudu

Yıl genelinde gerilemekte olan Hazır Giyim Sanayi Karlılık Endeksi Haziran ayında 4,0 puan artış göstererek 86,91 puana yükseldi. Temmuz ayında ise Sanayi Karlılık Endeksi 1,47 puan düşerek 85,44 puana geriledi. Temmuz ayında gelirler döviz kurlarındaki hareketlilikle sınırlı ölçüde artışını sürdürdü. Maliyetler tarafında ise asgari ücretteki yükseliş ve ithal girdilerin yarattığı ek yük ile 2,25 puan arttı. Karlılık Endeksi Temmuz ayında sınırlı ölçüde gerileyerek 85,44'e indi.