Çağlayan: Cumhuriyet tarihinin rekorunu kıracağız
-
İhracat rakamlarını değerlendiren Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Avrupa'daki krize rağmen ihracatta Cumhuriyet tarihinin rekorunu kıracaklarını söyledi
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, ''Eylül ayında ihracat 10 milyar 723 milyon dolar oldu. Geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16,4 oranında artış gerçekleşti. Bir önceki aya göre ise yüzde 3 azaldı. 1 Ocak-30 Eylül 2011 döneminde ise 99 milyar dolar oldu'' dedi.
Bakan Çağlayan, Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneği'nin (TÜMSİAD) ATO Kongre Merkezi'nde düzenlenen İl Şube Başkanları toplantısına katıldı.
Buradaki konuşmasında 2011 eylül ayı ihracat rakamlarını da açıklayan Çağlayan, şu bilgileri verdi:
''Eylül ayında ihracat 10 milyar 723 milyon dolar oldu. Geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16,4 oranında artış gerçekleşti. Bir önceki aya göre ise yüzde 3 azaldı... Türkiye'nin yaklaşık 11 milyar dolara yakın ihracat performansı sürüyor. 1 Ocak-30 Eylül 2011 döneminde ise 99 milyar dolar oldu. Ekim-Kasım-Aralık aylarındaki ihracat rakamları bu rakama monte edilecek. Dünyada ciddi bir ekonomik krizin yaşandığı bu ortamda, ihracatımızın yüzde 50'den fazlasını yaptığımız Avrupa'daki krize rağmen Cumhuriyet tarihinin yeni bir ihracat rekorunu bu yıl kıracağız.''
Zafer Çağlayan, ''2012 yılından itibaren IMF'nin yapmış olduğu yüzde 2,5'luk büyüme öngörüsüne sadece gülüyorum. Türkiye ekonomisi, 2012 yılında da müteşebbisi, siyasi ve ekonomik istikrarıyla IMF'ye tahminlerinde yanıldığını gösterecek ve bunun çok üzerinde tahmin ediyorum iki katına yakın büyüme gerçekleştirecektir'' dedi.
Bakan Çağlayan, Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneği'nin (TÜMSİAD) ATO Kongre Merkezi'nde düzenlenen İl Şube Başkanları toplantısına katıldı.
Burada bir konuşma yapan Bakan Çağlayan, dünyanın ekonomik tusunami ile karşı karşıya olduğu bir ortamda, Türkiye'nin geçmişte görülmediği ve yaşamadığı kadar siyasi ve ekonomik istikrar yaşadığını, genç müteşebbis ve dinamik iş gücüyle krize meydan okuyarak yoluna devam ettiğini söyledi.
Türkiye'nin 9 sene önceki ihracat rakamının bugün iki sektörde yapıldığını ifade eden Çağlayan, bu yılın birinci çeyreğinde yüzde 11.6, ikinci çeyreğinde ise yüzde 8.8 oranında büyüyerek rekor kırdığını bildirdi. Türkiye'nin bu yılın ilk yarısında ise yüzde 10.2 oranında büyüdüğünü anımsatan Çağlayan, yıl sonuna kadar devam edecek olan büyümenin yıl sonunda yüzde 8'e yakın olacağını kaydetti.
2023 hedeflerine de değinerek, Türkiye'yi 2023'te dünyanın ilk 7 ekonomisine sokacak tutumda kararlı olduğunu vurgulayan Çağlayan, ''Bunu yapmak içinde 500 milyar dolar ihracat, 2 trilyon dolardan fazla da milli gelir elde edecek Türkiye'nin 12 yılda her yıl ortalama yüzde 5'in üzerinde büyümesi gerekiyor'' dedi.
Çağlayan, 28 yaş ortalaması ve 74 milyon nüfusu, insan gücü, coğrafi ve jeopolitik konumuyla dünyanın cazibe merkezi haline gelen Türkiye ile ilgili yorum yapanların yine yanılacağına dikkati çekerek, şöyle konuştu:
''Türkiye ekonomisi yüzde 8,9 büyümüştür. 2009'daki küresel krizin etkisiyle yaşanan dağılmadan sonra o tarihte Dünya Bankası, IMF gibi kuruluşlar, Türkiye'nin büyüme öngörülerinde ciddi oranda yanılmıştır. 2012 yılından itibaren yine IMF'nin yapmış olduğu yüzde 2,5'luk büyüme öngörüsüne sadece gülüyorum. Türkiye ekonomisi, 2012 yılında da müteşebbisi, siyasi ve ekonomik istikrarıyla IMF'ye tahminlerinde yanıldığını gösterecek ve bunun çok üzerinde tahmin ediyorum iki katına yakın büyüme gerçekleştirecektir.''
Yaklaşık 10 yıl önceki ekonomik krizde yaşanan olaylara değinen Çağlayan, ''Kötü bir siyasi yönetimden kötü bir ekonomik performanstan dolayı bir krize girmiş olan Türkiye ve bunun sonucunda işini, aşını ve onurunu kaybeden binlerce insan ve arkaya arkaya hayatına kıyan iş adamlarını unutmamak lazım'' diye konuştu.
Yunanistan, İrlanda, İspanya ve Portekiz'in, Türkiye'nin 10 yıl önce yaşadığı ekonomik krizdeki durumu yaşadığını ifade eden Çağlayan, Avrupa'da sıkıntıya giren ülkelerin tamamında yüksek bütçe açıkları ve kamu borçlarının fazla olduğunu kaydetti.
Çağlayan, şunları söyledi:
''Bugün Türkiye'nin elini rahatlatan, sırtını sağlamlaştıran, bizim adeta çıkıp dünyanın her yerinde Türkiye ekonomisini, bir rol model olarak anlatmamızın arkasında duran sebep ise Türkiye'nin o kötü şartlarının bir daha yaşanmaması noktasında bugün elde etmiş olduğumuz kazanımlardır. AB Maastricht kriterleri ülkelerin ki bana göre AB'nin ekonomik anayasasıdır. Ülkelerin toplam kamu borçlarının milli gelire olan oranlarının yüzde 60'tan fazla olmamasını ifade eder. Bu önemli bir çıtadır. Yine ülkelerin bütçe açıklarının milli gelire oranlarının yüzde 3'ten fazla olmamasıdır. Bugün AB üyesi 14 ülke, şu anda konmuş olan yüzde 60 çıtasının çok çok üzerinde kamu borcuna sahip olan ülkelerdir.
Yunanistan'ın başını belaya sokan en büyük problemi, milli gelirinden çok daha fazla borç batağına saplanmış olmasıdır. İrlanda'nın en büyük problemi, gelirinin 7-8 katı borç batağına saplanmış olmasıdır. İtalya'nın, İspanya'nın, Portekiz'in tümünün problemi yüzde 100'e yakın borçlarının olmasıdır.
Hükümetin basiretli yönetimiyle bugün Türkiye Cumhuriyeti devletinin toplam kamu borçları, yüzde 41'dir. bu iftihar edilecek seviyedir. Diğer taraftan Avrupa'da krize girmiş olan ülkelerin bütçe açıkları, milli gelirlerinin yüzde 10-15'ler seviyesindeyken, Türkiye'yi başarılı kılan bütçe açığı performansı ise yüzde 2'ler civarındadır. Maastricht kriterlerinin altında.''