Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Emtiada son günlerde satışlar artarken, Barclays Capital'in baş teknik stratejisti Dhiren Sarin, trend analizlerinin Standard&Poor's GSCI Spot Endeksi'nin kayıplarını genişletebileceğinin sinyalini verdiğini söyledi.

Sarin, Nisan ayından bu yana yüzde 23 değer kaybederek ayı piyasasına giren endeksin, 550-555 puandaki direnç seviyelerine ulaşamazsa, 490 puana gerileyebileceğini belirtti. Bu seviye dünkü kapanışın yüzde 16 altına denk geliyor. Direnç seviyeleri alımların artabileceği noktaları gösteriyor.

Avrupalı liderlerin borç krizini çözmeye uğraşmasıyla küresel ekonominin resesyona gireceğine yönelik endişeler artarken, geçtiğimiz ay yüzde 12 değer kaybeden emtia, 2008'den bu yana en sert düşüşüne işaret etti.

Trend analizi bir varlığın olası seyrini gösteriyor. Bu trendin dışındaki hareketler, trend hareketinde değişiklik olacağına işaret ediyor.

Büyüme tahminlerinin aşağı çekilmesiyle emtiada daha fazla düşüş beklediklerini aktaran Sarin, geçtiğimiz 2.5 senede GSCI Endeksi'nin net bir şekilde yükseliş trendinde olduğunu, ancak şimdi o trendin bozulduğunu belirtti.

S&P GSCI Spot Endeksi, küresel ekonominin resesyondan toparlanmaya başlamasıyla 2009'da yüzde 50; 2010'da da yüzde 20 değer kazandı. 24 adet ham maddenin hareketini izleyen endeks Nisan'da 762.22 seviyesinden zirveyi test etti. Endeks dün kapanışı 585.62 puanla yaptı.

Endeksin 550-555 puanlardaki direnç seviyesinden geri sıçrama kaydedebileceğini söyleyen Sarin, ancak her sıçramanın geçici olacağının altını çizdi ve diren çseviyelerinin altına düşülmesi hâlinde bir sonraki direnç seviyesinin 490 puanda oluştuğunu hatırlattı.