Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fransa ve Belçika hükümetleri, ikinci kez hükümet tarafından kurtarılmaya ihtiyaç duyacağı endişeleri ile hisse senetleri hızla değer kaybeden Dexia SA'ya destek sağlayacakları taahhüdünde bulundu.

Fransa Maliye Bakanı Francois Baroin  ve Belçika Maliye Bakanı Didier Reynders, bugün yaptıkları açıklamada, Fransa ve Belçika'nın müşterilerini korumak ve Dexia'nın tüm kredilerine garanti sağlamak yolunda "tüm gerekli tedbirlerin" alınacağını kaydetti. Belçika'da kabine bu akşam, banka için tüm seçenekleri görüşmek üzere toplanacak. Her iki hükümet, 2008'deki kurtarmanın ardından bankada paya sahip.

Görüşmelerin kapalı olmasından dolayı isimlerini vermeyen konuya yakın üç kaynaktan alınan bilgiye göre, Dexia'nın yönetim kurulu dün, Avrupa borç krizinin bankanın fon sağlayabilme kabiliyetini azaltmasının ardından, bankanın olası dağılmasını görüşmek üzere toplandı. Bankanın dağılması, Avrupa borç sorunundan destek bulan bankacılık krizinin çevre ülkelerden merkez ülkelere yayıldığının en açık işareti olarak değerlendirilecek.

Oddo Securities analisti Jean Sassus, "Beklenen yeniden yapılandırma muhtemelen azınlık hissedarların sağlıklı aktivitelerin temel değerinden faydalanmasına izin vermeyecek" dedi ve "Tüm grubun değerlemesi şimdilerde gerçekçi değil" yorumunda bulundu.

Dexia'nın hisse senetleri yüzde 38'e kadar ulaşan bir düşüş göstererek, 1996'daki kuruluşundan bu yana en hızlı değer kaybını yaşadı. Bankanın hisseleri, Brüksel saati ile 13:45'te 18 sent ya da yüzde 13 aşağıda 1.12 euro seviyesinde seyrediyordu. Bu düşüş sonucu Dexia'nın piyasa değeri yaklaşık 2.1 milyar euroya indi.