Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük ekonomisi ABD'deki yasa koyucuları durağan büyümeye daha fazla zarar verecek bütçe adımları atmaya karşı uyaran Fed Başkanı Ben S. Bernanke, merkez bankasının ABD'deki büyümeyi teşvik etmek için gereken ekstra adımları atmaya hazır olduklarını söyledi.

Washington'da Kongre'nin Ortak Ekonomik Komisyonu'na konuşan Bernanke, Fed'in ekonomik gelişmeleri yakından takip etmeye devam edeceklerini ve fiyat istikrarını gözeterek daha güçlü bir toparlanmayı teşvik edecek adımlar atmaya hazırlıklı olduklarını belirtti.

Bernanke'nin açıklamaları Fed'in Ağustos ve Eylül'deki rekor düzeydeki parasal teşvik adımlarının sonlanmadığına işaret etti. Merkez Bankası'nın sıfıra yaklaşan faiz oranları ve 2008'den bu yana sürdürdüğü 2.3 trilyon dolarlık konut ve hükümet tahvilleri alımları, ekonomi ve istihdamki büyümeyi kendini destekler hâle getirmeyi başaramadı.

Bernanke, Kongre'deki diğer "süper komisyon"un yasa koyucularının ise  23 Kasım itibariyle bütçe açığını azaltmak üzere 1.5 trilyon dolarlık kaynak yaratmak için önemli adımlar atacağını belirtti. Bernanke aynı zamanda, mali istikrarı sağlamak için daha fazla şeyin yapılmasının gerektiğini savundu.

"Diğer bir önemli hedef ise varolan ekonomik büyümeyi de engelleyecek maliye politikalarını önlemek" diyen Bernanke, kısa vadeli riskleri gözetmeden, uzun vadeli kararların alınmaması gerektiğine dikkat çekti.