Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa'daki gittikçe kötüleşen borç krizine İtalya'nın kredi notunun da düşürülmesi eklenince euro, dolar ve karşısında değer kaybederken çoğu Asya hissesinde de düşüş yaşandı. Emtia ise dört günlük kayıplarının ardından yükselişe geçti.

17 ülkenin para birimi yen karşısında yüzde 0.7 değer kaybederek 101.85 yene gerilerken Tokyo'da yerel saat ile 11.20'de ise 1.3286 dolar oldu. MSCI Asya Pasifik Endeksi önceki yüzde 0.6 kadar kazancını eriterek yüzde 0.4 değer kaybetti. Standard & Poor’s 500 endeks vadelileri ise dünkü son saat hızlı yükselişinin ardından yüzde 0.4 düştü. Petrol ise New York'ta yüzde 2.5 sıçrarken bakır ise Londra'da yüzde 1.7 değer kaybetti.

Moody's Yatırımcı Servisi İtalya'nın kredi notunu neredeyse yaklaşık 20 yıldır ilk kez indirirken notu Aaa'nın altında olan diğer Avrupa ülkelerini de notlarında bir düşüşle yüzleşmek zorunda kalabileceklerine dair uyardı. Financial Times'ın haberine göreyse Avrupa Birliği maliye bakanları bölge bankalarını yeniden sermayelendirme koordinasyonunun yollarını tartışıyor.

FED Başkanı Ben S. Bernanke ise ABD merkez bankası FED'in "sendelemeye yakın" ekonomik toparlanma için daha iri adımlar atmaya hazır oldukalrını söyledi.

"Avrupa'nın sorununu çözecek hiçbir somut araç görünmüyor." diyen Mizuho Trust & Banking Co baş stratejisti Hitoshi Asaoka “Şu durumu soğutacak hiçbir işaret görmediğimiz sürece piyasaların dalgalanması durmayacak." yorumunda bulundu.