Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Citigroup Inc., Avrupa'daki borç krizine ve resesyona ilişkin endişelerle gelişen piyasalardan bu hafta Ağustos'tan bu yana en fazla çıkışın yaşandığını açıkladı. Gelişen piyasa fonlarından 10 haftadır yoğun çıkışlar yaşanıyor.

EPFR Global'in verilerine göre yatırımcılar 5 Ekim'de sonlanan haftada gelişen piyasa fonlarından 3.3 milyar dolarını çekti. Bu rakam, 9 Ağustos'ta sonlanan ve 7.7 milyar dolarlık çıkışın görüldüğü haftadan bu yana en yüksek düzeye işaret ediyor.

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's bu hafta İtalya'nın kredi notunu 3 kademe birden düşürürken, Goldman Sachs Group Inc. de bu ve önümüzdeki yıl için büyüme tahminlerini aşağı yönlü revize etti. Goldman Sachs, Avrupa ekonomisinin durma noktasında olduğunu ve ABD'deki daralma riskine değinerek, Almanya ve Fransa'da da resesyon öngördü. HSBC Holdings Plc ve Markit Economics'in verilerine göre Çin'in satın alma yöneticileri PMI endeksi geçtiğimiz hafta 3. kez daralmaya işaret etti.

Çift dip korkuları, eurodaki patlama ve endişelerin Çin'de de görülmesine dikkat çeken Citigroup'un analistlerinden Kelly Kwok, tüm bunların risk iştahını olumsuz etkilediğini söyledi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi bugün yüzde 1.5 değerlenerek 877.41 puana yükseldi ve bu haftaki kayıpları yüzde 0.3'e geriletti. Endeks bu yıl ABD ve Avrupa'ya ilişkin endişelerin ve gelişmekte olan ülkelerdeki faiz artırımlarının etkisiyle yüzde 24 değer kaybetti.