Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Ekonomistler, veriler açıklanmadan önce yaptıkları değerlendirmede, küresel ekonomik büyümenin yavaşlamakta olduğu endişelerinin arttığı bir ortamda, tarım dışı istihdamın Eylül ayında beklenen oranda artış göstermesinin, işsizlik oranını düşürmeye yetmeyeceğini kaydediyorlar.

Bloomberg News'un anketine katılan 91 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, tarım dışı istihdamın Eylül ayında 60,000 artması bekleniyor. İşsizlik oranının ise üçüncü ayda da yüzde 9.1 seviyesini koruması öngörülüyor.

Avrupa'daki borç krizi, ABD'deki siyasi tıkanma ve hisse senetlerindeki hızlı düşüşler, tüketici ve iş dünyası güveninde zedelenmeye yol açıyor ve bu da harcamaları ve işe almaları olumsuz etkiliyor. Dünyanın en büyük ekonomisinin resesyona girme riski, Fed ve Başkan Barack Obama, büyümeyi desteklemek için yeni planlar açıklıyor.

West Chester, Pennsylvania'da Moody’s Analytics Inc. kıdemli ekonomisti Ryan Sweet, İşletmeler eleman alımı konusunda isteksiz davranmaya devam ediyor" dedi ve İşe almalardaki bu sıkıntının büyük bölümü belirsizlikten kaynaklanıyor" yorumunda bulundu.

ABD'de işsizlik oranı Şubat 2009'dan bu yana yüzde 8'in üzerinde seyrediyor ve bu, 1948'de aylık verilerin tutulmasından bu yana en uzun süreli yüksek işsizlik dönemini işaret ediyor.

Öte yandan, ekonomistler, önceki ay 17,000 artan kamu hariç istihdamın Eylül ayında 90,000 artmasını bekliyorlar.

Boston'da State Street Global Markets LLC'den sabit getirili menkul kıymetler kıdemli stratejisti John Herrmann, Ağustos ayında Verizon Communications Inc.'deki işçi anlaşmazlığının istihdamda baskı yarattığını ve bu sorunun giderilmesinden sonra geçen ay 45,000 istihdamın niden sisteme eklendiğini belirtti.