Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'nin Çin'in yuanı değersizleştirdiğine ilişkin eleştirilerini yinelemesinin ardından yasa koyucuların yuandaki kazançları tolere edeceğinin speküle edilmesiyle yuan, dolar karşısında son 11 ayın en büyük artışına işaret etti.

ABD Başkanı Barack Obama, geçtiğimiz hafta yaptığı konuşmasında Çin'in  yuanı değersizleştirmek için piyasalara müdahale ettiğini ve "işlem sistemleriyle oyun oynadığını" savundu. Çin Merkez Bankası da 4 Ekim'de ABD'nin, bir ticaret savaşını tetiklediğini söyledi.

Çin'in yuanı değerlendirmesi için Kasım 2010'dan bu yana yoğun baskıyla karşı karşıya olduğunu hatırlatan Bank of East Asia Ltd.'ın kıdemli piyasa analistlerinden Kenix Lai, Çin'in yuandaki değerlenmeyi tolere edebileceğini söyledi.

Yuan bugün dolar karşısında yüzde 0.42 değerlenerek 6.3588'e yükseldi ve Kasım 2010'dan bu yana en yüksek seviyesine işaret etti. Yuan, dolar karşısında 1993'ten bu yana en değerli seviyesini kaydetti. Çin Borsası geçtiğimiz hafta tatil sebebiyle kapalıydı.

Hong Kong'taki offshore piyasalarında yuan yüzde 0.33 değerlenerek 6.4020'den işlem gördü. 12 aylık teslimatsız vadeliler yüzde 0.21 kazançla 6.3603 yuandan fiyatlandı.