Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de New York Borsası'nda işlem gören hisse senetleri, Almanya ve Fransa liderlerinin Avrupa bankalarına destek ve bölgedeki borç sorununa çözüm konusunda taahhütte bulunması sonrası güçlü alışlarla açıldı. Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi, bu alışlarla birlikte, geçen haftaki kazançlarını genişletti.

Bank of America Corp. ve Morgan Stanley yüzde 4'ün üzerinde değer kazandı.  Freeport-McMoRan Copper & Gold Inc. ve ConocoPhillips, emtia fiyatlarındaki yükselişin ardından en az yüzde 2.8'lik çıkışlar gerçekleştirdi. Caterpillar Inc. ve Ford Motor Co. en az yüzde 2.9 yükseldi ve ekonomik büyümeye bağlı hareket eden şirketlerin hisselerine gelen alımlara öncülük etti. Netflix Inc., mail siparişi ile DVD bölümünü internet bölümünden ayırma kararından geri dönmesinin ardından yüzde 6.9 değer kazandı.

S&P 500 Endeksi yüzde 2.1 yükselişle, New York saati ile 09:40'ta 1,180.21 puana çıkarken, Dow Jones Endeksİ 217.97 puan ya da yüzde 2 yükselerek 11,321.09 puana ulaştı.

Lisle, Illinois'te Oakbrook Investments'tan Peter Jankovskis, "Avrupa çok iyi bir adım attı" dedi ve "İnsanlar Yunanistan'ın temerrütünü konuşuyor. Ancak asıl faktör Yunanistan'a değil, Yunanistan'ın borcunu taşıyan bankalara ne olduğu. Bankacılık sistemi ayakta kaldığı sürece, önemli bir sorun olmamalı" yorumunda bulundu.

Hisse senetleri geçen hafta, Avrupalı liderlerin bölgedeki borç sorununu kontrol altına alacakları yönündeki iyimserliğin yanında ABD verilerinin de iyi çıkmasının etkisi ile yükseldi ve S&P 500 Endeksi, ayı piyasasında tekrar geri döndü. Ancak endeks halen Nisan ayındaki son üç yılın en yüksek seviyesinden, 7 Ekim itibariyle yüzde 15 aşağıda.

Küresel hisse senetleri, Almanya Şansölyesi Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin dün, bankarın yeniden sermayelendirilmesi konusunda bir planın 3 Kasım'daki G20 toplantısına kadar hazırlanacağını açıklamasının ardından ralli yaptı. Belçika, Dexia SA'nın lokal tüketici kredileri bölümünü satın almayı kabul etti.