Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Boğaların iyimserliği risk piyasalarında kontrolü almalarına yardımcı oluyor.

ABD’DE SERT YÜKSELİŞLER, ASYA’DA TAKİP

Dün Avrupalı piyasa oyuncularının yaydığı iyimserliğin dozu, etkisini ABD’de de gösterdi. S&P 500 Endeksi günü % 3.41 artışla 1.194 puandan tamamladı. Banka Endeksi % 5.63 yükselirken Merkel ve Sarkozy iyimserliğin sebebi olarak öne çıkıyorlar. Banka sermayelendirme planının 3-4 Kasım’daki G-20 Zirvesi’nde belli olacağını belirten ve çözüm için ilk kez zaman veren liderlere 23 Ekim’e ertelenen Avrupalı liderler toplantısında Avrupa Finansal İstikrar Fonu (EFSF)’nun genişletilmesi dahil her opsiyonun görüşüleceğini söyleyen Avrupa Birliği Başkanı Van Rompuy katıldı. 17 ülkeden oluşan Euro kullanan ülkeler içinde EFSF’in genişletilerek 440 milyar Euro’ya çıkarılmasına evet demeyen 2 ülkeden Malta Parlamantosu dün bu karara varırıken görüşmelere başlayan ancak ortak bir yol bulamayan Slovakya ise bugün oylamaya gidecek. Ülkenin tüm paketi, diğer üyeler gibi tek başına veto edebilme yetkisi var. Gözler bu ülkeye dönmüşken, S&P 500 Endeksi vadeli işlemlerde % 0.27 geriliyor, Euro / Dolar 1.3629’da. Dün % 3 civarı ralliler yapan Gelişen Avrupa Kurları ise sabah saatlerinde Euro’daki değer kaybına bağlı olarak geriliyorlar, değişimlerse sıfıra yakın. Slovakya oylamasındna sonra ABD’de Alcoa karı takip edilecek. Dow Jones’e dahil şirketler içinde en çok açığa satılan hisse olarak kayıtlara giren şirketin kar rakamı kapanıştan sonra açıklanacak ve böylece S&P’de 3. Çeyrek bilanço sezonu açılmış olacak. Endekste bu çeyrek için % 14 kar büyümesi bekleniyor, bu büyüme 2009’dan bu yana en düşük büyüme olacak. 

Asya’nın tonunu bu sabah Avrupa kaynaklı haber akışı olduğu kadar Çin de belirliyor. Çin Yatırım Ajansı’na bağlı olarak çalışan devlet varlık fonu Huijin’in Çin Borsasından 4 büyük Çin bankasının hisselerini alması sonrasında bankalar % 8.9 ile % 11 arasında yükseliyorlar. Industrial&Commercial Bank Of China, China Construction Bank, Agricultural Bank Of China, Bank Of China satın alınan banka hisseleri. Alımın büyüklüğü 31 milyon Dolar civarında olmasına rağmen devamının geleceğinin açıklanması ve aynı fonun 2008’de aldığı banka hisseleri ile % 21’lik bir ralli başlatmış olması piyasayı umutlandırıyor. Şanghay Bleşik Endeksi % 0.59 yükselirken Hang Seng’de yükselşi % 3.26 seviyesinde. Japonya Nikkei 225 Endeksi % 2.1 yüskelerek 8.786 pauan tırmandı. 10 Asya parasındna oluşan ADXY Endeksi % 0.21 gerilerken Japon Yeni yatay seyrediyor. Dün kapalı olan ABD bono piyasası bugün açılıyor, 10 yıllık tahvilin bileşik faizi % 2.14’te. FED’in ‘Bükme Operasyonu’ açıklamasının ardından gelen veri setinin de zayıf olmasıyla birlikte faiz 1.67’ye inmiş ancak ardından gelen satışlarla faiz % 2.17’ye kadar yükselmişti. 

İÇERİDE İYİMSER HAVA

Global risk iştahının canlanmasıyla borsalara gelen alımdan faydalanan İMKB 100 Endeksi dün % 1.72 artışla günü 58.327’den tamamlamıştı. 7 Ekim’de 50 günlük ortalamasına dokunarak burayı destek yapan İMKB böylece 56 binli seviyeleri destek yapmaya çalışırken 4 Ağustos’tan bu yana üstünde kapanış yapamadığı 61.800 seviyesini de direnç olarak görüyor. Bu Cuma günü başlaması beklenen 2. Çeyrek karları öncesinde Bankacılık Endeksi % 2.74 yükselirken, Sanayi Endeksi günü % 0.98 artışla tamamladı. TL dünkü Avrupalı benzerleri arasında geride kalırken ABD’de bankaların kapalı olması sebebiyle ihale açmayan Merkez Bankası’nın bugünkü tutarı merak ediliyor. Dolar / TL 1.8287, Euro / TL 2.4942’de ve Sepet Kur 2.1615’ten güne başlıyor. Gösterge tahvil ise % 8.33 ile güne başlayacak. Bugün Hazine’nin düzenleyeceği ihaleler takip edilecek. Diğer yandan saat 10’da açıklanacak olan cari dengenin 4 milyar açık vermesi bekleniyor. Böylece 12 aylık cari açık 75 milyar Dólar’a varacak ve GSYİH’nin % 10’unu aşmış olacak. Merkez Bankası ise bu verinin yıl sonunda 72.5 olacağını, gelecek yıl ise gözle görülür biçimde azalacağını tahmin ediyor. 

EMTİADA RALLİ KALICI MI?

24 ham maddeden oluşan  S&P GSCI Emtia Endeksi dün % 2.05 yükselirken ABD tipi ve Brent petrolde Sabah saatlerinde ka satışları yaşanıyor ancak değişimler hayli cılız. WTI Crude varil başına 85.38 Dolar’dan işlem görürken Brent 108.77’de. Altın ve gümüş hafif yükselirken ons altının spot fiyatı 1.680 Dólar. Nakit gümüş 32.24 Dólar’da, tarım emtiasında da düşen fiyatların Çin’den gelen taleple toparlanacağı beklentisi alım getiriyor. Soya ve buğdayda % 0.6 ile % 0.7 arasında alımlar görülüyor. Bakırda ise Eylül seviyelerine dönmeye çalışan fiyatlarda ralli sonrası realziasyon havası hakim, Çin’den gelen talein düşük kalması da etken olarak gösteriliyor. Bugün beklenen veri akışı şu şekilde :

 

-       TCMB Ağustos ödemeler dengesi 10:00 AĞUSTOS ayında cari açık 5.3 milyar $ idi

-       İngiltere'de Ağustos ayı sanayi üretimi açıklanacak 11:30 Önceki: -0.2%

-       OPEC'in aylık Petrol Piyasaları raporu açıklanacak 13:30

-       ABD'de Ağustos ayı CB İstihdam Trend Endeksi açıklanacak 17:00 Önceki: 100.8

-       ABD Merkez Bankası'nın toplantı tutanakları açıklanacak 21:00

-       Slovakya Parlamentosu EFSF değişikliklerini oylayacak

-       Hazine 21 ay vadeli ve 3 yıl vadeli Devlet Tahvili ihaleleri düzenleyecek

-       ABD’de alcoa karı açıklanacak

 

Gökhan Şen

Bloomberg HT

Twiiter.com/Gokhan_Sen

gsen@bloomberght.com