Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en hızlı büyüyen ülkesi Çin'de Central Huijin Investment Ltd.'ın hisse satın almaya başlamasının ardından Agricultural Bank of China Ltd. yüzde 12'lik sıçrama yaparak rekora tırmandı ve Çin'deki finansal hisselerdeki ralliye öncülük etti.

Çin'in devlet fonlarından bir kolunun ülkenin en büyük 4 bankasından hisse satın almaya başlamasıyla Çin'in en büyük bankası Industrial&Commercial Bank of China Ltd. yüzde 8.9 ve Bank of China Ltd. yüzde 9.8 değerlendi. China Construction Bank Corp. yüzde 9.1 yükseldi.

Çin hükümetinin bankalardaki hisselerini tutması için kurulmuş olan Central Huijin, değerlemelerin küresel kriz seviyesinin altına gerilemesiyle varlıklarını artırdı. Huijin, 2008 yılında Çin'in piyasaları desteklemek için banka hisselerini aldığı esnada, Şanghay Bileşik Endeksi'nin 1 haftada yüzde 21 yükselmesine yardımcı olmuştu.

Huijin'in hamlesinin bankaların, Çin hükümetinin hâlâ önceliğinde olduğunu gösterdiğini belirten Daiwa Capital Markets Hong Kong Ltd.'ın analistlerinden Grace Wu, Huijin, devlet kontrolündeki bankaların hisselerini desteklediğini söyledi.

Yatırım şirketi, ne kadar yatırım yapılacağına ya da Hong Kong ya da Şanghay'da hisse alınıp alınmayacağına ilişkin detaylı bir bilgi vermedi.