Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'de devletin yatırım şirketinin banka hisseleri satın almasıyla Çin bankaları yükselişe geçti; Japon hisseleri ise tatilden sonraki ilk günlerinde primlendi. Asya Borsaları yükselerek, MSCI Asya Pasifik Endeksi'ne Mart 2009'dan bu yana en büyük 4 günlük sıçramasını kaydettirdi.

Çin'deki devlet tarafından yönetilen Central Huijin Investment Ltd.'ın ülkenin en büyük 4 bankasının hisselerini satın almaya başlamasının ardından Bank of China Ltd. yüzde 8.5 değerlendi. Çin'in 1 numaralı petrol şirketi Cnooc Ltd., Almanya ve Fransa'nın Avrupa'daki bankaları destekleyeceklerini söylemesinin ardından emtiada görülen yükselişin etkisiyle yüzde 6.2 artış kaydetti. Dünyanıın en büyük ikinci maden şirketi Rio Tinto Group yüzde 1.4 ve Korea Zinc Co. yüzde 5.3 değer kazandı. Japonya'nın en büyük tüketici elektronikleri ihracatçısı Sony Corp. yüzde 5.7 primlendi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 2.1 kazançla 116.08 puana çıktı. Asya'daki hisselerin yükselişinde, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin haftasonunda 3 Kasım'da bankaların yeniden sermayelendirilmesi ve Yunanistan'ın borç krizine çözüm bulma konusunda bir yol haritası açıklayacaklarını söylemesinin emtiayı desteklemesi de etkili oldu.

Piyasalarda Avrupalı bankalar için bir plan açıklanması hâlinde, reel ekonominin daha az zarar göreceğine ilişkin bir umut olduğuna dikkat çeken Colonial First State Global Asset Management'ın yatırım analistlerinden Belinda Allen, "bu, küresel büyüme ve emtia talebi için daha iyi bir haber" dedi.