Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisse senetleri, Avrupa'nın borç krizine çözüm bulacağına yönelik iyimserlik ve Çin'de devlet yatırım fonunun dört bankanın hisselerine destek alımları yapmasının etkisiyle değer kazandı. Gösterge endeks, bu alımlarla yükselişini beşinci güne taşıdı ve 2009'dan bu yana en hızlı beş günlük yükselişini gerçekleştirdi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 1.1 yükselerek, Singapur saati ile 14:51'de 908.15 puana çıktı ve beş günlük yükselişini yüzde 9.3'e çıkardı. Bankalara gelen alımlar, Hong Kong'da işlem gören Çin şirketlerinin hisselerini içeren Hang Seng China Enterprise Endeksi'nin yüzde 4 yükselmesine neden oldu. Tayvan'da Taiex Endeksi, dünkü tatilin ardından yüzde 2.6 yükselirken, Kore'de Kospi Endeksi son üç haftanın zirvesine tırmandı.

Agricultural Bank of China Ltd., Central Huijin Investment Ltd.'nin hisse alımlarının ardından, Çin'in büyük bankalarındaki yükselişlere öncülük etti. Çin de, küresel piyasalardaki kargaşa sonucu hisselerde görülen sert düşüşün ardından, bankalara destek sağlama konusunda Avrupa'ya katıldı. Fed yarın, Başkan Ben S. Bernanke'nin 4 Ekim'de merkez bankasının ekonomik toparlanmayı güçlendirmek için ilave adımlar atmaya hazır olduğunu kaydetmesinin ardından toplantı tutanaklarını açıklayacak.

Hong Kong'da HSBC Global Asset Management'tan yatırım strateji müdürü Philip Poole, "Görmeye başladığımız şey, bu küresel soruna daha koordineli bir tepki verilmesi" dedi ve "Avrupalılar nihayet birlikte hareket etmeye başladı ve Fed ve merkez bankaları dolar swap imkanları sağladı ve Çin bankalara destek sağlayarak beklentileri destekliyor" yorumunda bulundu.