Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisse senetleri, Asya ülkelerinin kendi iç piyasaları için desteklerini artıracakları spekülasyonuna bağlı olarak yükselmeye devam ediyor. Gösterge endeks, bu alışlar sonucu, iki yılı aşkın sürenin en hızlı altı günlük yükselişini gerçekleştirdi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.6 yükselerek, Seul saati ile 15:44'te 914.99 puana çıktı ve altı günlük yükselişini yüzde 10'a genişletti. Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 3'lük bir ralli yaparken, Hindistan'da Sensitive Endeksi yüzde 2.1 yükseldi.

Asya politika yapıcıları kendi ekonomilerini zayıflayan küresel büyümenin olumsuz etkilerinden korumak için çabalarını artırdı. Endeonezya beklenmedik bir şekilde faiz indirimine giderken, Filipinler bir teşvik planı açıkladı. Çin bankalarının hisse senetleri, devlet fonu Central Huijin Investment Ltd.'nin hisse alımları sonrası kazançlarını genişletti.

Seul merkezli Shinhan BNP Paribas Asset Management Co.'dan fon yöneticisi Im Jeong Jae,  "Gelişen ülkeler, destek tedbirlerini sağlamada, gelişmiş ülkelere nazaran daha iyi durumda" dedi ve "Slovakya'daki gelişme olumsuz bir durum, ancak yatırmcılar Slovakya'nın Avrupa kurtarma fonunu nihayetinde onaylayacağını düşünüyor görünüyo" yorumunda bulundu.

Revize edilen Avrupa kurtarma fonunu henüz onaylamayan tek ülke olan Slovakya, dün paketin onaylanmamasının ardından ikinci bir oylamaya gidecek.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi bu yıl yüzde 21 düştü ve bu hareket sonucu, endeksin değerlemesi, şirket kar tahminleri toplamının 9.7 katı seviyesine düştü. Bu, dört yıllık ortalama olan 12.2 seviyesinden daha düşük.