Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Slovakya'da koalisyon hükümetini oluşturan partilerin liderleri, Avrupa Finansal İstikrar Fonunun (EFSF) genişletilmesinin onaylanmasına desteği değerlendirmek için ana muhalefet SMER partisi başkanıyla bugün biraraya gelecek.

Hükümetten bir yetkili yaptığı açıklamada, muhalefetle anlaşma sağlandığı takdirde EFSF'nin genişletilmesinin yeniden oylanması planının yarın yapılabileceğini söyledi.

Dün Slovakya parlamentosunda EFSF'nin genişletilmesiyle ilgili yapılan oylama, koalisyon hükümeti ortağı liberal Özgürlük ve Dayanışma Partisi'nin (SaS) karşı çıkması nedeniyle başarısız olmuştu.

SaS, Slovak vergi mükelleflerinin Avro Bölgesi'nin zengin ülkelerinin borçlarının üstlenmesine karşı olduğunu açıklamıştı.

Avro Bölgesi'nin ikinci en yoksul ülkesi Slovakya'da halkın büyük bölümü, ülkelerinin, Yunanistan gibi ülkeleri kurtarmaması gerektiğini düşünüyor.

Dünkü oylamaya katılmayan muhalefetteki sosyalist SMER partisinin, EFSF'nin genişletilmesine onay verilmesini desteklemesi, ancak erken seçimler dahil bir dizi zorlu talepte bulunması bekleniyor.

SMER Başkanı Robert Fico, ''Sağcı bir hükümete 'hayır' diyoruz, ancak kurtarma fonuna 'evet' diyoruz'' dedi.

Maliye Bakanı Ivan Miklos da dünkü oylamadan önce, ''Öyle ya da böyle EFSF'nin hafta sonuna kadar onaylanacağı tahmin ediliyor'' ifadesini kullandı.

Başbakan Iveta Radicova da oylamadan önce yaptığı açıklamada, şu anda sadece birkaç küçük ülkenin değil, tüm Avro Bölgesi sisteminin tehdit altında olduğunu söyleyerek, ''Avro tehdit altında. Değişen durum hızlı ve derhal tepkiyi gerektiriyor'' diye konuştu.

Oylamanın başarısızlıkla sonuçlanması üzerine ise Radicova, koalisyon hükümetindeki ortaklarından SMER ile görüşmelere başlamasını istedi.

Slovakya, 17 üyeli Avro Bölgesi'nde EFSF'nin genişletilmesine onay vermeyen tek ülke.