KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en zengin 20 ekonomisinden oluşan G-20 grubu maliye bakanlarının Avrupa'daki borç krizini görüşmeye başlamasıyla, Avrupa Borsaları, ABD endeks vadelileri ve emtia ralli yaptı. Fransa, Belçika ve İspanya'daki tahviller ise not indirimlerinin ardından değer kaybetti.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 1 yükselirken, S&P 500 Endeks Vadelileri de Google Inc.'in New York'taki işlemlerinde yüzde 7.2 değerlenmesiyle yüzde 1 artışa işaret etti. Bakır yüzde 3.2 değerlendi. Euro da sabahki düşük seyrinin ardından yen karşısında yüzde 0.4 primlendi.

10 yıllık Fransız tahvillerinin 10 yıllık Alman tahvillerine oranla getirisi euro dönemi rekorunu kırdı; Belçika'daki 10 yıllık hazine kağıtlarının getirisi 8 baz puan, İspanya'daki 2 yıllık tahvillerin getirisi ise 9 baz puan yükseldi.

Avrupa'nın kurtarma planının unsurları, G-20 maliye bakanları ve merkez bankası başkanlarının Paris'te toplantıya başlamalarıyla tartışılmaya başlandı ve çözümüne ilişkin yollar değerlendiriliyor. G-20 toplantısı, S&P'nin İspanya'nın kredi notunu, Fitch Ratings'in ise UBS AG, Lloyds Banking Group Plc ve Royal Bank of Scotland Group Plc'nin notlarını indirmesinin ardından oluşan borç krizinin kötüleyeceğine ilişkin karamsar endişeleri dağıttı.

Bugünkü G-20 Maliye Bakanları toplantısının euroya destek olacak çözümler üreteceğini savunan Morgan Stanley'nin Döviz stratejistlerinden Hans Redeker, IMF'nin de daha fazlakredi sağlaması konusunda baskılarının arttığına dikkat çekti.

Advertisement