"Wall Street" diye çıktılar dünyayı işgal ettiler
-
"Wall Street'i İşgal Et" slogonanına bu hafta sonu tüm dünyadan yankı buldu
Yaklaşık 2 hafta önce başlayan "Wall Street'i İşgal Et" protestosu bu haftasonu kendini tüm dünyada hissettirdi. Gösteriler beş kıtadaki 82 ülkenin 951 kentine yayıldı.
Dünyanın dört bir yanında gelir dağılımındaki adaletsizliği, işsizliği, krizi ve hükümetlerin kemer sıkma önlemlerini protesto eden gösteriler yapıldı
Avrupa başta olmak üzere Asya, Latin Amerika, Afrika ve Okyanusya’ya sıçrayan gösteriler, son yılların en büyük küresel protesto eylemine dönüştü.
Sokaklara dökülen on binlerce insan, ekonomik krizin sorumlusu olarak gösterdikleri politikacı ve bankları protesto ederken, birçok kentte olaylar yaşandı.
Gösterilerin en şiddetlisi ise İtalya'nın başkenti roma'da yaklaşık 200 bin kişinin katıldığı protesto oldu.
Başkent Roma'da protestocular polisle çatıştı, bankaları yağmaladı, kaldırımları söktü, sokak levhalarını ile trafik lambalarını devirdi ve çok sayıda aracı ateşe verdi.
Şiddet eylemlerine dönüşen protestonun ardından kent merkezinde en az 1 milyon euroluk hasar oluştu. Roma'daki olaylarda 105'i polis 135 kişi yaralanırken yaklaşık 20 kişi de tutuklandı.
En büyük gösterilerden biri Portekiz’in başkenti Lizbon’da yaşandı. 20 bin gösterici, IMF ve bankaları protesto ederek parlamento binasına yürüdü.
İspanya'nın başkenti Madrid’de meydanlarda yürüyen 2 bin kişi bankalar aleyhine slogan attı.
Almanya’da ise başkent Berlin başta olmak üzere Hamburg, Leipzig ve Frankfurt’ta gösteriler düzenlendi.
Avrupa'daki krizin merkezi Atina’da yürüyüş düzenleyen 4 bin Yunan ise “Yunanistan satılık değil” sloganları atarak hükümetin uyguladığı sert kemer sıkma yöntemlerini protesto etti.
G-20 zirvesine ev sahipliği yapacak Fransa’nın başkenti Paris’te ise bin kadar gösterici bir araya geldi.
Sidney, Toronto, Hong Kong, Seul ve Tokyo'da da binlerce kişi sokaktaydı.
Protestoların kalbi olan New York’ta ise yaklaşık 6 bin kişi Times Meydanı’na yürüdü.
"Wall Street'i İşgal Et" hareketinin gösterileründe New York ve Chicago'da 250'den fazla kişi tutuklandı.
Protestocular, ekonomik sistemin ve krizin toplumun yüzde 1’ini temsil eden zenginleri daha da zengin yaptığını, yoksulları ise daha da fakirleştirdiğini ifade ederek “bizler yüzde 99’uz” dediler.