Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

G-20 Maliye Bakanları toplantısında liderlerin, Avrupa'daki borç krizinin hızlı çözüm planı için son tarih olarak koyduğu 23 Ekim tarihine, Almanya'dan itiraz geldi. Almanya, Avrupa Birliği liderlerinin, 23 Ekim'deki zirvede Euro Bölgesi'ndeki borç krizinin çözümü için eksiksiz bir planın sağlanamayacağını söyledi.

Bugün Berlin'de basın toplantısı düzenleyen Almanya Başbakanı Angela Merkel'in baş sözcüsü Steffen Seibert, Merkel'in de açıkça belirttiği gibi, yeniden bir paketle her şeyin çözüleceğine dair hayallerin öne çıktığını, ancak tüm sorunların bir gecede sonlandırılamayacağını söyledi. Seibert, krizin önümüzdeki seneye kadar ancak sonlanabileceğini belirtti.

G-20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları, hafta sonu Paris'te gerçekleştirdikleri toplantıyı, borç krizinin sona erdirilmesi için 23 Ekim'i son gün olarak belirleyerek tamamlamıştı.

23 Ekim'deki AB Zirvesi'nin ajandasında bankaların koordine bir şekilde yeniden sermayelendirilmesi ve Avrupa Finansal İstikrar Fonu'nun (EFSF) borç krizi yaşayan ülkeler için daha etkin hâlâ getirilmesinin bulunduğunu belirten Seibert, Avrupalı liderlerin ekonomi ve finansal politikaları sıkılaştırmanın yollarını da tartışabileceğini söyledi.

Seibert'in açıklamalarının ardından euro, geçtiğimiz haftaki kazançlarının ardından, dolar karşısında 1 ayın en yüksek seviyesinden düştü. Almanya'nın 10 yıllık hazine kağıtları ralli yapto ve Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 1.5'a varan kazançlarını yüzde 0.3'e azalttı.