KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Wells Fargo&Co.'nun düşüş kaydetmesi, Almanya'da Angela Merkel'in baş sözcüsü Steffen Seibert'ın açıklamalarıyla Avrupa'daki borç krizine hızlı bir çözüm bulunacağına ilişkin iyimserliği ortadan kaldırması ve New York bölgesinde imalatın beklentilerin üzerinde daralmasıyla New York Borsası, geçtiğimiz haftadaki kazançlarının ardından, bu haftaya aşağıda başladı.

ABD'nin en büyük konut bankası Wells Fargo, 3. çeyrekte gelirlerinin düşmesi ve kâr marjlarının daralmasıyla yüzde 5.9 değer kaybetti. ABD'nin en büyük 3. bankası Citigroup Inc., şirketin kârlarının beklentileri aşarak yüzde 74 artması üzerine yüzde 1 oranında ralli yaptı. El Paso Corp., Kinder Morgan Inc.'in şirketi 21.1 milyar dolarlık nakit ve hisse senedi karşılığında almayı kabul etmesinin ardından yüzde 24 yükseldi.

Standard&Poor's 500 Endeksi, 2009'dan bu yana gördüğü en büyük haftalık kazancın ardından bu haftaya yüzde 0.6'lık düşüşle başladı. Endeksi 1,217.63 puana geriledi. Dow Jones Endeksi de yüzde 0.6 kayıpla 11,579.32 puana düştü.

İyimserliğin, gerçekle duraklatıldığını söyleyen Baring Asset Management Inc.'in varlık yönetimi birimi başkanı Hayes Miller, piyasaların arzu edeceği türde bir kurtarma paketi sunmanın Almanya'nın çıkarına olmadığına dikkat çekerek, "piyasa yeniden bir çözüm istiyor; ancak bu henüz geliyor gibi görünmüyor" dedi.

S&P 500 Endeksi geçtiğimiz hafta şirket kazançları ve Avrupalı liderlerin bölgedeki bankaları desteklemeye yönelik adımlarını artırmasından kaynaklanan iyimserliğin etkisiyle yüzde 6 değerlendi. Endeks 3 Ekim'den bu yana yüzde 11 değer kazandı.

Advertisement