SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

ABD'de toptan eşya fiyatları, Eylül ayında, benzin, gıda ve kamyon fiyatlarındaki artışların desteği ile, ekonomistlerin tahmininden daha hızlı arttı. Bu durum, üretim hattında enflasyonist baskıların artmaya devam ettiğini işaret ediyor.

Ağustos ayında değişiklik göstermeyen üretici fiyatları endeksi Eylül ayında yüzde 0.8 ile son beş ayın en hızlı artışını gerçekleştirdi. Bloomberg News'un anketine katılan 71 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, üretici fiyatlarının yüzde 0.2 artması bekleniyordu. Volatil gıda ve enerji fiyatlarının içerilmediği çekirdek üretici fiyatları endeksi ise yüzde 0.2 ile tahminlerin üzerinde bir artış gösterdi.Bu verinin yüzde 0.1 artması bekleniyordu.

Çin ve Avrupa'da büyümenin yavaşlaması, ABD için, ham madde talebinin muhtemelen ılımlı hale geleceği ve fiyatların daha da artmasını sınırlayacağı anlamına geliyor.

New York'ta MF Global Inc.'den baş ekonomist Jim O’Sullivan, veri açıklanmadan önce yaptığı değerlendirmede, "Benzin fiyatları rakamları yukarı itiyor, ancak bunun yılın ilerleyen dönemlerinde terse dönmesini bekliyoruz" dedi ve "Büyümenin yavaşlaması ile birlikte, fiyatlardaki yukarı trendin sürmesi beklenmiyor. Güçlü bir enflasyon görmüyoruz" yorumunda bulundu.

Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminleri yüzde 0.2 düşüş ile yüzde 0.7 artış arasında gerçekleşti.

2010 yılının Eylül ayı ile karşılaştırıldığında, şirketler geçen ay gıda için yüzde 6.9 daha fazla ödeme yaptı. Bu oran Ağustos ayında yüzde 6.5 seviyesindeydi.

Advertisement