KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de konut başlangıçları Eylül ayında, daha fazla Amerikalının kiracı durumuna gelmesi ile birlikte, apartman dairesi ve ortak mülkiyet için talebinin yükselmesi sonucu beklenenden daha fazla arttı.

Konut başlangıçları Eylül ayında önceki aya göre yüzde 15 artarak 658,000'e çıktı ve Nisan 2010'dan bu yana en hızlı artışını gösterdi. Bloomberg News'un anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, konut başlangıçlarının 590,000 seviyesine çıkması bekleniyordu.

Gelecekteki inşaatlar için bir gösterge olan inşaat izinleri ise Eylül ayında son beş ayın en düşük seviyesine indi. Bu durum, haciz nedeniyle artan satılmamış konut arzı ve baskı altındaki gayrımenkul değerlerinin, şirketleri inşaat yapmaktan caydırabileceğini işaret ediyor. Konut piyasasındaki sınırlı iyileşme, Fed'in geçen ay, istihdam büyümesini ve talebi artırmak için olağan dışı tedbirlere yönelmesinin bir nedeni olarak gösteriliyor.

West Chester, Pennsylvania'da Moody’s Analytics Inc.'den kıdemli ekonomist Aaron Smith, veri açıklanamdan önce yaptığı değerlendirmede, "Volatilite ile birlikte, konut başlangıçlarında trend yukarı dönmüş görünüyor. Ancak halen tarihi düşük seviyelerdeyiz" dedi.

Bloomberg News'un anketine katılan 75 ekonomistin tahminleri 560,000 ile 643,000 arasında gerçekleşti. Ağustos ayı verisi ise 571,000'den 572,000'e revize edildi.

Advertisement