Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi'ndeki borç krizine dair belirsizliklerin artması ve Amerikan şirketlerinin ABD ekonomisine ilişkin karamsarlğının artmasıyla Asya Borsaları düşüş kaydetti. MSCI Asya Pasifik Endeksi 1 haftadan bu yana en düşük seviyesinden kapandı.

Satışlarının yarısının deniz aşırı ülkelerde gerçekleştiren Japon LCD ekran üreticisi Sharp Corp. yüzde 2.5 değer kaybetti. Satışlarının büyük çoğunluğunu Avrupa'da gerçekleştiren Esprit Holdings Ltd. yüzde 9.2 geriledi. Dünyanın en büyük maden şirketi BHP Billiton Ltd., emtia fiyatlarındaki düşüşün etkisiyle yüzde 2.3 değer kaybetti. Avustralya'nın en büyük altın madeni şirketi Newcrest Mining Ltd., altın üretiminin yıllık bazda gerilediğini açıklamasının ardından yüzde 6 düştü.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 1.5 kayıpla 115.59 puana gerileyerek, 10 Ekim'den bu yana en düşük kapanışına yöneldi. Endekste yükselen her hisse başına 5 hisse değer kaybetti.

ABD'deki ekonomik durumun iyileşme belirtisi göstermediğini, hatta bazı risklerin kötülediğini ve bunun da yatırımcıları rahatsız ettiğini belirten White Funds Management'ın Angus Gluskie, Avrupalı liderlerin bu haftasonu inandırıcı bir planla çıkıp çıkamayacağına ilişkin endişelerin de arttığına dikkat çekti.

MSCI Asya Pasifik Endeksi bu yıl Avrupa'daki borç krizi, ABD'nin ekonomik büyümesindeki yavaşlama ve Çin'in parasal sıkılaştırma önlemlerinin bölgedeki şirketlerin kazançlarını düşürmesiyle yüzde 15 aşağıda seyrediyor. Avrupalı liderler bu haftasonu yapacakları toplantıda borç krizinin çözümüne dair bir plan bulmaya çalışacak.