Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi liderlerinin bölgedeki borç krizinin çözümüne dair anlaşmazlıklarının devam etmesiyle küresel ekonominin zayıflacağına yönelik endişeler arttı; Tokyo Borsası değer kaybetti. Nikkei 225 Endeksi son 2 haftanın en düşük kapanışına yöneldi.

Avrupa'yı en büyük pazarı olarak gören Nippon Sheet Glass Co. yüzde 1.8 düştü. Bellek çipleri üreticisi Advantest Corp., sektördeki siparişlerin düştüğüne ilişkin raporun ardından yüzde 2.6 geriledi. Olympus Corp., paydaşların 2008'deki bir satın almaya ilişkin soruşturmaların hızlandırılmasını talep etmesiyle düşüşünü 5. gününde de devam ettirdi.

Nikkei 225 Endeksi yüzde 1 düşüşle 8,683.21 puana gerileyerek, 7 Ekim'den bu yana en düşük kapanışına yöneldi. Daha kapsamlı Topix Endeksi de yüzde 1 değer kaybetti ve 744.51 puandan işlem gördü. Endeks bu yıl ABD'nin resesyona girebileceğine ve Avrupa'daki borç krizinin bankacılık sistemine yayılabileceğine yönelik endişelerle yüzde 16 düştü.

Hâlâ finansal sistemde somut bir güvenlik ağının kurulduğunun görülmemesinden ötürü Avrupa'daki borç krizine ilişkin endişelerin devam ettiğini belirten Tokyo'daki Ichiyoshi Investment Management Co.'nun yatırım yöneticilerinden Mitsushige Akino, Avrupa'ya dair karamsarlığın piyasaların tonunu belirlediğini söyledi.

Standard&Poor's 500 Endeks Vadelileri kazançlar ve kayıplar arasında gidip gelmesinin ardından çok büyük bir değişiklik kaydetmedi.

S&P 500 Endeksi dün Fransa ve Almanya'nın Avrupa Merkez Bankası'nın kurtarma fonundaki rolüne ilişkin görüş ayrılığı yaşaması ve bankaların zoraki yeniden sermayelendirilmeye ve Yunan tahvillerinde daha fazla zarar yazılmasına karşı lobi faaliyetleri yürütmesinin etkisiyle yüzde 1.3 değer kaybetti.