Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa hisse senetleri, bölge liderlerinin borç krizine son vermeye yönelik plan konusunda düşünce birliğine varamamaları sonucu, dört günde üçüncü kez değer kaybetti. Asya hisse senetleri de değer kaybederken, ABD endeks vadeli kontratları fazla bir değişiklik göstermedi.

Avrupa'nın en büyük biyoteknoloji şirketi Actelion Ltd. ilaç satışlarının gelecek yıl düşmesini beklediğini açıklamasının ardından Mayıs ayından bu yana en hızlı değer kaybını gerçekleştirdi. Dünyanın en büyük düşük ve orta voltaj ekipmanları üreticisi Schneider Electric SA, 2011 yılı kar hedefini düşürmesinin ardından yüzde 7.5 geriledi.

Gösterge endeks Stoxx Europe 600 yüzde 1.1 düşerek, Londra saati ile 08:57'de 234.2 puana indi. Ancak endeks halen, politika yapıcıların Avrupa borç krizine çözüm bulacağı beklentileri ile birlikte, 22 Eylül'de gördüğü bu yılın en düşük seviyesinden yüzde 9 daha yukarıda. MSCI Asya Pasifik Endeksi bugün yüzde 1.8 düşerken, Aralık vadeli Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks kontratı yüzde 0.1 kadar  geriledi.

Zürih merkezli Swisscanto Asset Management AG'den fon yöneticisi Ben Hauzenberger, "Piyasalar şimdi çözüm talep ediyor" dedi ve "Yatırımcıların mevcut kaliteye kaçış davranışı, ne kadar az güvene sahip olduklarını gösteriyor" değerlendirmesinde bulundu.

Euro Bölgesi liderleri 23 Ekim'de biraraya gelecek. Ancak liderlerin Avrupa Merkez Bankası'nın rolü konusundaki fikir ayrılıkları, politika yapıcılar tarafından talep edilen kapsamlı bir stratejiyi oluşturmak için ihtiyaç duyulan bankacılık ve ekonomiye ilişkin sorular konusundaki ilerlemeleri aksatabilir. Almanya Başbakanı Angela Merkel, 23 Ekim'dekiz irvede çözüm çıkacağına yönelik beklentileri düşürmeye çalışırken, geçen haftasonu gerçekleştirilen G20 toplantısında, maliye bakanları bu toplantıyı harekete geçmek için son tarih olarak belirlemişlerdi.