Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya ve Fransa'nın Avrupa'daki kurtarma stratejisi konusunda anlaşamamasının küresek görünümü tehdit etmesi ve yavaşlayan ekonominin metal fiyatlarını aşağı çekmesiyle Çin Borsası değer kaybetti.

Çin'in en büyük metal üreticisi Jiangxi Copper Co., bakır fiyatlarının yüzde 5.5 değer kaybetmesinin ardından son 15 ayın en düşük seviyesine geriledi. China Southern Airlines Co., China Business News'in havacılık regülatörlerinin yolcu sayısındaki büyüme tahminlerini düşürmesiyle, havayolu şirketleri arasındaki düşüşe öncülük etti. China Citic Bank Corp. ve China Vanke Co., bankacılık regülatörlerinin özel kredilerden kaynaklanan risklerin sıkı kontrol altında olduğunu söylemesinin ardından finansal şirketler arasındaki düşüşe öncü oldu.

Yatırımcıların içte ve dışta ekonomik yavaşlamaya ilişkin daha net bir tablo görmeye başladığını belirten Bosera Asset Management Co.'nun fon yöneticilerinden Liu Jianwei, Avrupa'daki borç krizinin ise yatırımcıların en büyük endişesi olduğuna dikkat çekti.

Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 2 kayıpla 3. gününde de ekside seyretti ve 2,331.24 puandan işlem gördü. Endeks 25 Mart 2009'dan bu yana en düşük kapanışına işaret etti. CSI 300 Endeksi yüzde 2.5 düşüşle 2,519.36 puana geriledi. Küresel hisse senetleri Fransa ve Almanya'nın bölgedeki kurtarma fonunun artırılmasında Avrupa Merkez Bankası'nın rolü konusunda anlaşmazlık yaşamasıyla düşüşe geçti. Avrupalı bankalar zoraki yeniden sermayelendirme ve Yunan tahvillerinde daha fazla zarar yazmalarına karşı lobi yapmaya başladı.

Şanghay Bileşik Endeksi'nin bu yıl yüzde 17 değer kaybetmesiyle, tahmini fiyat kazançları 10.8'le rekor düşük seviyeye geriledi.