Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Finansal şirketlerin geleceklerine ilişkin endişelerinin artmasıyla, Wall Street Journal şirketleri hem işlemler hem de yatırım bankacılığı birimlerinde, finansal krizin derinleşmesinden bu yana en kötü çeyrek verilerini açıkladı.

JP Morgan Chase&Co., Bank of America Corp., Citigroup Inc., Goldman Sachs Group Inc. ve Morgan Stanley 3. çeyrekte muhasebe masrafları hariç 13.5 milyar dolarlık işlem geliri açıkladı. Bu rakam bir önceki yılın yüzde 35 altına denk geliyor. Yatırım bankacılığı kazançları ise 2. çeyrekten yüzde 41 düşüş kaydederek 4.47 milyar dolara geriledi.

Bank of America sabit gelir işlem kazançlarında yüzde 90 düşüş açıklarken, Goldman Sachs da 2003'ten bu yana borç garantilerinin en düşük olduğu çeyreği yaşadı. ABD ekonomisindeki yavaşlama ve Avrupa'daki borç krizinin yayılacağına dair endişeler, şirketlerin sermaye artırma planlarını erteleterek, riskli varlıkların satışlarını destekledi.

Makro ekonomik sorunların mikro ekonomik düzeyde de yaşanmaya başladığının altını çizen Portales Partners LLC'nin analistlerinden Charles Peabody, finansal sistemdeki kısıntıların şirketleri de vurduğunu söyleyerek, "soru, bu sürecek mi?" dedi.

Borç değerlemeleri düzenlemesi hariç, 5 bankanın bu yılki toplam geliri yıllık bazda yüzde 16 düştü. Borç değerlemeleri düzenlemesi, bir şirketin borç oranlarından kaynaklanan kazanç ve kayıplarını hesaplıyor.

Standard&Poor's 500 Endeksi bu süre zarfında yüzde 14 düşüş kaydederek, 2008'in 4. çeyreğinden bu yana en kötü kaybına işaret etti. Korku endeksi olarak bilinen VIX Endeksi de aynı sürede yüzde 160 yükseldi.