Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisse senetleri, Çin'in kredileri azaltmaya yönelik politikaları sürdürebileceği beklentileri ve Taylan'da merkez bankasının ekonomik büyüme tahminini düşüreceğini açıklamasının ardından son üç haftanın en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 2.5 düşerek, Hong Kong saati ile 15:33'te 909.81 puana indi. Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 1.9 düşerek son 31 ayın en düşük seviyesine geriledi. Hindistan'da Sensex Endeksi yüzde 1.9'luk bir kayıp yaşarken, Güney Kore'de Kospi Endeksi yüzde 2.7 geriledi. Tayland'da SET Endeksi, merkez bankasının ülkedeki seller dolayısıyla bu yıl için büyüme tahminini düşüreceğini açıklamasının ardından yüzde 3.7'lik güçlü bir düşüş gösterdi.

Fransa ile Almanya arasında Avrupa'yı kurtarma stratejisi konusundaki görüş ayrılığının küresel büyümeyi olumsuz etkileyebileceği endileşeri ile birlikte, enerji üreticileri, finans ve tüketici hisselerine gelen satışlar, gelişen piyasa hisselerindeki düşüşlere öncülük etti. Çin'de bankacılık düzenleyci kuruluşu, özel kredilerden kaynaklanan risklerin "sıkı bir şekilde kontrol edilmesi" gerektiğini kaydetti.

Mumbai merkezli SBI Funds Management Pvt.'den şef yatırım yetkilisi Navneet Munot, "Olumsuz haber akışı sürüyor ve bu durum, yatırımcı bekleyişlerini baskı altında tutuyot" dedi ve "Çin'de büyüme halihazırda yavaşlamakta ve küresel yavaşlama bunun üzerine daha da baskı oluşturabilir" değerlendirmesinde bulundu.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, Avrupa borç krizinin yayılmakta olduğu ve ABD ekonomisinin yavaşladığı endişeleri ile, bu yıl yüzde 21 düştü ve gelişmiş ülkelerin hisselerini içeren MSCI Dünya EnDeksi'ndeki yüzde 9'luk kayba göre daha kötü bir performans gösterdi. Gelişen piyasalar gösterge endeksinin değerlemesi, endeksteki şirketlerin karlarının tahmininin 9.7 katı seviyesine düştü. Bu oran, 2010 yılının sonunda 13.4 seviyesindeydi.