Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İhracatçı firmalara destek sağlayan kamu finans kuruluşu Japonya Uluslararası İşbirliği Bankası’nın rezervleri, Japonya tarafından 8 trilyon yenden 10 trilyon yene çıkarılacak.

Yen, 19 Ağustos tarihinde dolara karşı 79.95 rekor düzeyde değerlendi. Yenin değerlenmesine karşı müdahale silahını bırakmayan Japon Hükümeti, değerli yenin olumlu yönlerinin verdiği avantajı kullanmak üzere plan oluşturdu.

Hükümetin gündeme aldığı firmalara yönelik destek planına göre, Japonya'da 5 adet özel ekonomik bölge oluşturulacak. Hükümet, bu özel ekonomik bölgelerdeki ihracatçı firmalara yıl sonunda başlamak üzere, uluslararası piyasalarda rekabet edebilmeleri için özel teşvik ve vergi avantajları sunacak.  

Hükümet ayrıca, firmaları üretim aşamasında güneş ve yakıt hücresi gibi alternatif yakıt kullanmalarını destekleyecek.

Güçlü yenin bir taraftan Japon firmalarının yurtdışında şirket alımlarında daha ucuz satın alım fırsatı sunduğunu belirten Bank of Tokyo Mitsubishi kıdemli analisti Minori Uchida, diğer taraftan Japonya'nın yüzde 80'ni ithal ettiği enerji teminin de daha ucuz yapılmasına olanak sağladığını söylüyor.

Ancak güçlü yen, Japonya ekonomisinin deflasyona girmesine neden olurken, ekonominin deflasyona girmesi yeni güçlendiriyor.

Japonya eski Maliye Bakanı Sakakibara, Japonya'nın güçlü yen ile savaşında diğer ülkelerle koordineli çalışması gerektiğini vurguladı.