TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türkiye Kamu-Sen Genel Teşkilatlandırma Sekreteri ve Türk Büro-Sen Genel Başkanı Fahrettin Yokuş, memurların fazla çalışma ücretlerine yapılan zammı eleştirerek, konuyu AİHM'e götüreceklerini bildirdi.

Yokuş, yaptığı yazılı açıklamada, 2012 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısı'nda, memurların fazla çalışma ücretlerine 10 kuruş zam yapıldığını hatırlatarak, şu an 1 lira 25 kuruş olan fazla mesai ücretinin 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren 1 lira 35 kuruş olacağını belirtti.

Vergi kesintileri yapıldıktan sonra memurun eline geçecek fazla mesai ücretinin yaklaşık 1 lirayı ancak bulacağını ifade eden Yokuş, işçilere fazla mesai için hafta için yüzde 50, hafta sonu ise yüzde 100 fazla ödeme yapıldığına işaret etti.

Yokuş, şunları kaydetti:

''Memura, fazla çalışma karşılığında 1 lira vermek emek hırsızlığından başka bir şey değildir. Dünyadaki hiçbir çağdaş toplumda, 1 saat fazladan çalışmanın bedeli 1 lira olarak ödenmez. Hükümet bu ayıptan bir an önce kurtulmak yerine verilen 10 kuruşluk zammı kamu çalışanlarına yapılmış bir lütuf olarak yansıtmaya çalışmaktadır.

Hakkaniyetsizliklerin giderilmesi için 10 yıldır hükümetle yapmış olduğumuz toplu görüşmelerde mücadele ediyoruz. Her yıl, memurların fazla mesai ücretlerinin diğer çalışanlarla eşitlenmesi ve kurumlar arasındaki adaletsizliğin giderilmesi yönünde talepte bulunuyoruz.

Artık, hükümetin bu adaletsizliğe 'dur' diyeceğine ümidimiz kalmamıştır. Bu yıl yapılacak toplu sözleşmelerde de Türkiye Kamu-Sen olarak haklı talebimizi yineleyeceğiz. Hükümet, memurların fazla mesai ücretlerindeki akıl almaz tavrını sürdürdüğü takdirde, konuyu AİHM'e götüreceğimizi ilan ediyoruz.''

Advertisement