Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Bloomberg HT'deki Üst Düzey programında Arzu Maliki'ye konuk olan mobilya ve yapı aksesuarları tedarikçisi Hafele'nin Türkiye ve Bölgesi İcra Kurulu Başkanı Hilmi Uytun, ilk çeyrek büyümelerinin beklentilerinin üzerinde olduğunu belirtti. 32 firmayı yurtdışına açtıklarını kaydeden Uytun, önümüzdeki 6 ayda 11 şirketi daha yurtdışına açmayı hedeflediklerini belirtti

2019 yılı için sizin hedefleriniz ne? Konut satışları rakamları da geldi, Nisan ayında yüzde 18 düşüş var, bu seneki büyüme planınız nasıl?

Hilmi Uytun: Talepteki düşme beklediğimiz bir düşmeydi; ama zaten son 10 senedir sektörde yüksek bir arz vardı..Açıklanan rakamlar tapunun devri olan rakamlar, halbuki müteahhit dostlarımızın satış dediği şey öncü olan bir şey. Sektörde ufak ufak güzel haberleri duymaya başladık ancak arz ve talebin dengeyi bulması zaman alacaktır.  Sektör kurumsallaşan, kaynaklarıyla ve ekibiyle daha farklı gayrimenkul üreten şirketlere kalacak diye düşünüyoruz. Bizde büyüme trendi var. Konutu da farklı kılmak istediğimiz için, müteahhit evi hızlı satmasından mutlu, evi alan da evin işlevsel ve şık olmasından mutlu. İlk çeyrek büyümemiz de beklentilerin üzerinde.

KOBİ'lerin üretimine destek oluyorsunuz; burada ekosistem nasıl işliyor?

Hilmi Uytun: Biz dünyada hemen hemen her ülkede aktif bir şirketiz. Sadece Arap ülkelerine değil, İngiltere, Amerika'ya, İsviçre'ye ihracatı destekliyoruz ve bu ara her giden de siparişle dönüyor. Üretim için Türkiye'de hiçbir eksik yok, yetişmiş insan kaynağı var, makina parkı var, liman var, Türkiye bunu yapabilir. Türkiye'de inanıyorum ki otomotiv gibi mobilya sektörü de önemli bir ihracat kalemi olacak.

Şu anda 14 bin üreticiyle çalışıyoruz. "Tedarikçi Geliştirme Programı" kapsamında 32 firma yurtdışına açıldı, önümüzdeki 6 ayda da 11 tane daha şirketi yurtdışına açma hedefimiz var. Sanayide üretimin durmaması lazım, üretiminizi artırırsanız rekabetçiliğiniz ve karlılığınız düzeliyor. Sanayide verimlilik ve aynı girdi ile daha çok üretimi ve dünyadaki rekabetçiliği öğrenmemiz lazım.

Ben cari açığın ihracatı artırdığımızda dengeleneceğine inanıyorum, ithalatı azalttığımızda değil. Ama tabi çok lüzumsuz bağımlılıkların da olmaması lazım özellikle stratejik konularda.

Siz otellerin ve hastanelerin de tedarikçisisiniz; burada işler nasıl?

Hilmi Uytun: Üst segment otel zincirleri geliyor ve yenileme projeleri de var..Biz şu anda 121 tane otel projesine yetişmeye çalışıyoruz. Turizmde işler iyi gidiyor.

Kurlarda yukarı doğru hareket var, kur dalgalanmaları sizin maliyetlerinizi nasıl etkiliyor ve fiyatlara nasıl yansıyor?

Hilmi Uytun: Biz iş insanları öngörülebilirliği seviyoruz. Az veya çok fakat bir kur seviyesinin stabil olması gerekiyor. Yani belirsizlik olduğu zaman orta ve uzun vadeli plan yapamıyorsunuz. Tabi savaşın yanında Suriye'nin yanında olmamız da risk puanlarımızı artırıyor. Kur muhakkak öngörülebilmeli, biz şu anda hep günlük bakıyoruz, ortalama bir fiyatlama yapıyoruz. Bu yüzden de kar kayıpları yaşıyoruz.