Advertisement
HABERLER ABONE OL

New York merkezli WeWork geçtiğimiz ay yılın en çok beklenen halka arzlarından birine yönelmişti. Şirket, hızla büyüyen ama para kaybeden girişimin nakit ihtiyacını karşılamak için, Borsaya kote olmasına güveniyordu.

Fakat süreçte, CEO Adam Gunn görevden alındı ve şirket 6 milyar dolarlık borç yüküyle birlikte halka arzının ertelendi. CNBC’de yer alan habere göre, bu durum WeWork’ün 2019’un ilk altı ayında 900 milyon dolar kaybettiği anlamına geliyor.

Suudi Arabistan'ın petrol şirketi Aramco tarafında ise sürekli ertelenen ilk halka arz sürecinde değerlemeye ilişkin sorunlar devam ediyor.

Veliaht Prens Mohammed bin Salman, dünyanın en büyük petrol şirketinin değerinin 2016'da 2 trilyon dolar olduğu konusunda ısrar etmesine rağmen bankacılarla bir araya gelinen toplantıda, kaynaklara göre uluslararası yatırımcıların 2 trilyon dolarlık değerlemeye sahip olacak bir Aramco'yu almak için fazla iştah duymayacağı net bir şekilde ortaya konuldu.

Bloomberg’in kaynaklara dayandırdığı haberine göre Aramco'nun değerinin 1.5 trilyon dolar civarında olması gerekiyor.

Aramco yöneticileriyle görüşen, dünyanın önde gelen uluslararası para yöneticilerinden biri esas sorunun Riyad'daki yetkililerin Aramco'nun diğer uluslararası petrol şirketlerine göre primli işlem görmesi gerektiğini düşünmeleri.

Bu fikre katılmayan birçok yatırımcı ise Suudi Arabistan'da yatırım yapmanın getirdiği risklerin iskonto gerektirdiğini ya da en iyi ihtimalle Exxon Mobile Corp. ya da Royal Dutch Shell Pl. gibilerine denk işlem görebileceğini savunuyor.

Geçen ay Şirketin Abqaiq'te bulunan en büyük ham petrol işleme tesislerine yönelik SİHA saldırıları Aramco’nun potansiyel yatırımcıları için politik riskleri de gün yüzüne çıkarıyor.

Bloomberg yazarlarından David Fickling yazısında, WeWork’ün ana şirketi We Co.’nun halka arzının ertelenmesi 17.32 milyar dolarlık net borcu ve 2.94 milyar dolarlık negatif serbest nakit akışı göz önüne alındığında kaçınılmaz görünüyordu. Bunun aksine Aramco’nun 88.49 milyar dolar nakit akışı ve 5.55 milyar dolarlık borç netliği yatırımcıları hala cezbediyor.“ dedi.

Fickling iki halka arza dair kaleme aldığı yazıda, “Bu iki sonuçsuz halka arz girişiminde bazı ortak noktalar da bulunuyor. İki durumda da, içerden güçlü yatırımcı grupları değerleme fiyatına ilişkin yüksek fikirlere kapıldı ve  gerçeklik beklentilerini karşılamayınca geri çekildiler” şeklinde görüş bildirdi.

 

.