Halka arzda 100 milyon TL'nin altına 'Borsada satış' kararı
Sermaye Piyasası Kurulu, halka açık olmayan ortaklıkların paylarının ilk defa halka arz edilmesi işlemlerinde, halka arz edilen payların piyasa değerinin 100 milyon TL ve altında olması durumunda 'Borsada Satış' yönteminin uygulanmasına karar verdi.
2021 yılı rekor halka arzlara sahne olurken, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) 100 milyon TL'nin altındaki halka arzlarla ilgili yeni bir düzenleme açıkladı.
SPK haftalık bülteninde duyurulan düzenlemeye göre, halka açık olmayan ortaklıkların paylarının ilk defa halka arz edilmesi işlemlerinde, halka arz edilen payların piyasa değerinin 100 milyon TL ve altında olması durumunda 'Borsada Satış' yönteminin uygulanmasına karar verildi.
Borsada satış nedir?
Talep toplama yöntemleri, payların aracı kuruluşlar tarafından Borsa dışında halka arz edilmesine ilişkin. Şirketler, paylarını Borsanın birincil piyasasında da halka arz edebiliyor. Bunun için Borsaya başvurulması ve başvurunun Borsa tarafından kabul ve ilan edilmesi gerekiyor. Paylarını Borsada halka arz edecek olan şirketler “Sürekli İşlem” yönteminin yanı sıra “Sabit Fiyatla Talep Toplama ve Satış” veya “Değişken Fiyatla Talep Toplama ve Satış” yöntemlerinden birini kullanabiliyor.
Borsada satış yönteminde, halka arz izahnamesi SPK tarafından onaylanmadan önce Borsa tarafından şirketin işlem görme başvurusu görüşülerek birincil piyasada halka arz başvurusunun kabul edilip edilmemesine karar veriliyor.
Borsada halka arza, izahnamenin ve fiyat tespit raporunun yayınlanmasına dair SPK düzenlemesi dikkate alınarak, Borsa tarafından yapılacak duyuruyu takip eden 2. iş günü başlanır.
Borsa Birincil Piyasa’da yine bir aracı kuruluş vasıtasıyla yapılacak satışın, talep toplanmaksızın gerçekleşmesi durumunda satış süresi iki iş günü, talep toplama suretiyle gerçekleşmesi durumunda ise talep toplama süresi, en az iki iş günü en fazla üç iş günüdür.