Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Halkbank'ın 2. çeyrekte net karı 310 milyon TL oldu. Beklenti 316 milyon TL'ydi. Deniz Yatırım, Halkbank için TRY7.20/hisse hedef fiyatıyla TUT tavsiyesini koruduklarını belirtti.

Karşılık oranındaki düşüş sayesinde beklentilerin karşılandığını belirten kurum şu değerlendirmeyi yaptı; "Açıklanan net kar 316 milyon TL olan piyasa beklentisine ve 318 milyon TL olan beklentimize uyumlu şekilde geldi. Net operasyonel kar beklentimizin altında kalan net faiz gelirlerine rağmen metodoloji değişikliği nedeniyle serbest kalan karşılıklar sayesinde beklentilerin üstünde geldi.

Halkbank’ın 2Ç19’da serbest bıraktığı ihtiyati karşılıklar da (TRY385 mln) net kar için destekleyici oldu. Sonuçlarda göze çarpan ayrıntılar kredilerdeki çeyreklik %1.5 büyüme (TL krediler için %1.6 Döviz bazlı krediler için -0.9%); kredi mevduat oranında %99.3’e doğru hafif gerileme (TL tarafında %140); vadesiz mevduatlarda sektördeki eğilimin aksine %19.4 seviyesine doğru hafif gerileme; Kredi/mevduat faiz makasındaki iyileşme sayesinde muhafaza edilen net faiz marjı; takipteki kredilerde çeyreklik 75 baz puan artışla gelinen %4.02 seviyesi; 3. grup kredilerin karşılık oranlarında %63.4 seviyesine 10 puanlık gerileme; ücret ve komisyonlarda yıllık %47, operasyonel giderlerde ise yıllık %15 artış ve 1Ç19’a göre iyileşme gösteren sermaye rasyoları olarak listelenebilir"

"Piyasa tepkisi olumlu yöne kayabilir "

İş Yatırım şu aşamada banka için tut tavsiyesini koruduğunu belirterek "ancak olası yukarı yönlü bir tavsiye değişikliği için Halkbank radarımızda kalmaya devam ediyor" ifadelerine yer verdi.

Değerlendirmede "Açıklanan rakam bizim beklentimiz olan 325milyon TL'nin hafif altında gerçekleşmiş durumda. Yıllık bazda net kar %72 oranında aşağıya gelirken,çeyreklik bazda ise %2 düzeyinde yükselmiş durumda. Bankanın özkaynak karlılığı ise son derece düşük bir seviye olan %4 seviyesinde sürüyor.

Önümüzdeki çeyreklerde kar güçlenecek. Her ne kadar net kar rakamı swap maliyetleri nedeniyle düşük kalsa da marj tarafındaki olumlu gelişmeler ve aktif kalitesindeki bozulmasının yönetilebilir düzeyde olması piyasa tepkisinin olumlu yöne kaymasına neden olabilir." dendi.

"Endekse paralel tavsiyemizi koruyoruz"

Garanti Yatırım beklentiye paralel gelen sonuçların piyasa etkisinin olumsuz olmasını beklediklerini belirterek "Halkbank için 'endekse paralel' tavsiyemizi ve 6.50 TL hedef fiyatımızı koruyoruz." ifadesini kullandı.

Kurum şu ifadelere yer verdi;

Açıklanan kar bizim beklentimiz olan 315 milyon TL ve piyasa beklentisi olan 316 milyon TL’ye paralel gerçekleşti. (çeyreksel bazda %2 artış, yıllık bazda %72 daralma, %4.2 özkaynak karlılığı). Takip rasyosunda önemli bir artış gördüğümüz çeyrekte, kredi mevduat makasının da çeyreklik bazda ciddi oranda iyileştiğini gördük.

Bilanço: TL krediler çeyreksel bazda %0.7 büyürken, YP krediler ise dolar bazında %0.9 daraldı. TL mevduat hacmi ise aynı dönemde %5 daralırken, YP ise %2 daraldı. Böylece, kredi mevduat oranı 4.1 puan arttı ve %107 oldu.

Gelirler: Net faiz marjı 0.5 puan arttı ve %2.6 oldu. Kredi mevduat makası bu dönemde 1.1 puan artarak net faiz marjını destekledi. Komisyon gelirleri 1Y19’da yıllık bazda %47 arttı.

Giderler: Faaliyet giderleri yıllık bazda %15 arttı ve yıllık enflasyonunda altında kaldı. Böylece gider/gelir oranı 2018’e göre 3.8puan artarak %54 oldu.

Aktif Kalitesi: Takipteki krediler oranı büyük bir kredinin takibe atılmasından dolayı çeyreklik bazda 0.7puan arttı ve %4 oldu.  Diğer taraftan, yakın izlemedeki kredilerin oranı çeyreklik bazda 1.3puan arttı ve 2Ç19’da %7.9 oldu. Çeyreklik bazda net risk maliyeti ise 49 baz puan arttı ve 2Ç19’da 214 baz puan oldu."