Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Halkbank 3. çeyrekte 308.3 milyon TL net kar açıkladı, beklenti 314.4 milyon TL'ydi. Net faiz geliri 2.82 milyar TL oldu, beklenti 2.80 milyardı. Bankanın net ücret ve komisyon geliri de 713.2 milyon TL oldu.

Deniz Yatırım Halkbank için 7.20 TL hedef fiyatı ve TUT olan önerisini koruduğunu belirterek "Açıklanan 3Ç19 kar rakamının 316 milyon TL seviyesindeki piyasa beklentisinin ve bizim 320 milyon TL’lik tahminlerimiz paralelinde gerçekleşmiştir.
Halkbank’ın beklentimizden düşük gelen net operasyonel karına rağmen banka yönetiminin 4Ç19 için öngördüğü aktif kalitesi gelişimi beklentimize kıyasla biraz daha iyi. İnşaat ve enerji sektörlerine sağlanan kredinin sektöre kıyasla daha düşük olması için önemli bir avantaj olabilir (toplam krediler içerisinde sadece %14 pay).

"TUT ÖNERİMİZİ KORUYORUZ"

"Banka yönetimi takipteki kredi oranını sene sonunda %5.5 seviyesinde öngörmektedir. Bizim beklentimiz ise %6 seviyesindedir. Banka yönetimi ayrıca kredi risk maliyetini 2019 tüm yıl için 170-180 baz puan olarak öngörmektedir (9A19: 148 baz puan), ki bu durumda son çeyrekte provizyon gideri 1.5-1.6 milyar TL seviyesinde gerçekleşebilir. TÜFE’ye endeksli bonolardan ise son çeyrekte enflasyon düzeltmesi nedeniyle hemen hemen hiç faiz geliri beklenmiyor. Bizim de beklentimiz bu yönde idi. Yüksek kaldıraç oranı (aktif/özsermaye) 14.7x ve düşük Çekirdek SYR %9.65 nedeni ile Halkbank’ın önümüzdeki dönemlerde kredi büyümesinin bir miktar yavaşlamasını bekliyoruz. Bu çerçevede hisse için TUT olan önerimizi ve 7.20 TL hedef fiyatımızı muhafaza ediyoruz" ifadeleri kullanıldı.

"PİYASA ETKİSİ NÖTR OLUR"

Garanti Yatırım beklentilere paralel gelen sonuçların piyasa etkisinin nötr olacağını, Halkbank için “Endekse Paralel” tavsiyesini ve 6.50TL hedef fiyatı koruduklarını açıkladı.

Değerlendirmede; "Açıklanan kar bizim beklentimiz olan 319mn TL ve piyasa beklentisi olan 316mn TL’ye paralel gerçekleşti. (çeyreksel bazda %1 azalma, yıllık bazda %2 artış, %4.2 özkaynak karlılığı). Etkin vergi oranı beklentimizden yüksek gelirken, beklentimizden düşük gelen ticari işlemler zararı net karı destekledi." ifadelerine yer verildi.

"ÖNEMLİ HAREKET YARATMAZ"

İş Yatırım önümüzdeki çeyreklerde karın güçleneceğini, sonuçların önemli bir hareket yaratmayacağını öngördü. Açıklamada şu ifadelere yer verildi; "Bankanın son çeyreği 50 baz puanlık marj artışıyla kuvvetli geçmeye aday. Ana faaliyet gelirlerindeki bu güçlü seyir beklenen karşılık gider artışlarını fazlasıyla telafi edecek. Bunun yanında üçüncü çeyrekte faaliyet giderlerindeki bir defalık etkinin normalize olması da karlılığı destekleyecek bir diğer unsur olarak ön plana çıkıyor. Sonuçların beklentiler civarında geldiği için önemli bir fiyat hareketi yaratmasını beklemiyoruz"

Ak Yatırım ise beklentiler paralelinde gelen sonuçların hisse performansına etkisini ‘Nötr’ olarak değerlendirdi, net kâr beklentisini 2019 için 1,25 milyar TL olarak korurken, 2020 için %10 indirerek 3 milyar TL olarak güncelledi. Hissede 12 aylık fiyat hedefi 8,0 TL ve yatırım görüşü‘Endeksin Üzerinde Getiri’ şeklinde.