Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Halkbank'ın ilk çeyrek karı beklentilerin altında gerçekleşti. Banka birinci çeyrekte 305. 2 milyon lira net kar açıkladı. Beklenti 383.1 milyon liraydı. 1. çeyrek net ücret komisyon geliri 616.2 milyon lira olurken net faiz geliri bu dönemde 1.73 milyar lira oldu.

ANALİSTLER NE DEDİ?

İş Yatırım yıllık bazda net karın %& 61 oranında düştüğünü belirterek "çeyreklik bazda gerileme ise %4 düzeyinde kalmış durumda. Bankanın öz kaynak karlılık düzeyi ise son derece düşük bir seviye olan %4’e geriledi.

Bankanın ilk çeyrekte yaklaşık TL 1.1 milyar düzeyinde gerileyen TÜFEX gelirleri karın gerilemesinde ana faktörü oluştururken, dönem içinde başlanılan yuğun swap fonlamasının zıplayan maliyetleri de genel karlılığı olumsuz etkilemiş gözüküyor. Bunun yanında bankanın yüksek aktif kalitesi ve karşılık giderlerinin görece düşük baskısı ileride karlılık için bir avantaj yaratabilir. Faaliyet giderleri yıllık artış olarak yüksek seyrederken, iştirak ve trading gelirlerinin güçlü seyri ve iki çeyrektir Bahreyn operasyonlarına bağlı olarak vergi geliri yaratılması karı destekleyen unsurlar olarak ön plana çıkıyor.

Önümüzdeki çeyreklerde kar güçlenecek. Her ne kadar net kar rakamı beklentilerin altında kalsa da aktif görünüm tarafındaki olumlu gelişmeler ve rekabete göre daha iyi durumda bulunması bankanın ilk çeyrek sonuçlarının daha çok nötr düzeyde kalabileceğini gösteriyor. Banka yönetimi daha önce de karlılık anlamında yıla zayıf bir başlangıç yapılacağı öngörülerini paylaşmıştı." değerlendirmesine yer verdi.

GARANTİ YATIRIM

Garanti Yatırım açıklanan karın beklentilerinin altında olduğunu belirterek beklentiden daha düşük gelen kar rakamının en önemli nedenlerinin, yüksek karşılık giderleri ve artan ticari işlemler zararı olduğunu söyledi.

TEB YATIRIM

TEB Yatırım ise net karın piyasa beklentisinin ve kendi beklentileri olan 427 milyon TL’nin altında ve olumsuz olduğunu belirterek "Net kardaki sapmanın ana sebebi karşılık giderleridir" yorumunu yaptı.

AK YATIRIM

Kurum kar rakamının 400 milyar lira olan kendi beklentilerinin altında olduğunu belirtti ve  "12 aylık hedef fiyatını % 18 düşererek 7 TL'ye çekiyoruz, hisse için nötr  beklentimizi koruyoruz" ifadesine yer verdi.