Advertisement
HABERLER ABONE OL

Uluslararası Enerji Ajansının 2020 Küresel Enerji Değerlendirme Raporuna göre, sokağa çıkma ve seyahat kısıtlamalarının yoğun olduğu bölgelerde karayolu taşımacılığındaki hareketlilik ilk çeyrekte %50-%70 arası bir düşüş kaydetti. Ortalama küresel düşüş ise mart sonu itibariyle %50 olarak gerçekleşti.

Avrupa’da belirli bölgelerde havayolu aktivitesi %90 oranında düşerken, küresel ortalama düşüş ilk çeyrekte %60 olarak hesaplandı.

Petrol talebinin %57’sini oluşturan taşımacılık sektöründeki eşi benzeri görülmemiş düşüşler sadece mart ayında petrol talebinin yıllık bazda günlük 10,8 milyon varil azalmasına da neden oldu.

Koronavirüsün ilk görüldüğü ülke olan Çin’de önlemlerin petrol talebine etkileri ocak sonuna doğru görülmeye başlanmıştı. Bunun sonucu olarak 2020 ilk çeyreğinde petrol talebinde 2019’un ilk çeyreğine göre %13’lük bir düşüş yaşandı.

Araba yakıtına olan talebin %33 düşmesi ve havacılıkta kullanılan jet yakıtına olan talebin %28 düşmesi ilk çeyrekteki düşüşe etki eden en büyük faktörlerden.

Raporun 2020 yılının tamamı için yaptığı tahminlerde ise petrol talebinin günlük ortalama 9,3 milyon varil daha az olacağı öngörülüyor. Nisan ayındaki talebin günlük 29 milyon varil daha az olması beklenirken, 2020’nin ikinci yarısından itibaren kademeli bir toparlanma bekleniyor.

Fakat yıl sonunda bile talepteki toparlanmanın kriz öncesi seviyelere ulaşması raporda beklenmiyor.