Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

BLOOMBERG HT-ÖZEL

Hazine, yılın ilk yurtdışı ihracında 5 yıllık dolar cinsi sukuk ile 3 milyar dolar borçlandı. İhraca, 11 milyar dolara yakın talep gelirken, bu rakam Türkiye’nin bugüne kadar sukuk ihraçlarında ulaştığı en yüksek talep oldu.

Hazine, uluslararası yatırımcılara yönelik yaptığı 5 yıllık dolar cinsi sukuk ihracıyla 3 milyar dolar borçlandı.

Bloomberg HT’nin edindiği bilgiye göre, ihraca gelen talep, ihraç miktarının 4 katına yaklaştı ve yaklaşık 11 milyar dolara geldi. Bu talep miktarının, bugüne kadar uluslararası sukuk ihraçlarında ulaşılan en yüksek taleplerden biri olduğu belirtiliyor.

Getiri düzeyi gelen yüksek talep ile birlikte yüzde 7,25 seviyesinde gerçekleşti.

Hazine, Londra temasları sırasında uluslararası yatırımcılar ile yapılan görüşmeler sonrasında ihraç için Citi, Dubai Islamic Bank, HSBC ve KFH Capital'i yetkilendirmişti. Böylece yılın ilk ihracı Hazine açısından önemli ölçüde başarı ile tamamlanmış oldu. Türkiye Hazinesi’nin ihracına gelecek talep, yükselen faiz ortamında diğer gelişen ülkelerin yapacağı ihraçlar için de önemli bir gösterge niteliği taşıyordu.

Hazine, 2021 yılında uluslararası piyasalardan 10 milyar dolar finansman sağlarken, 2022 yılında da uluslararası sermaye piyasalarından tahvil ihraçları yoluyla 11 milyar dolar finansman sağlayacağını paylaşmıştı. Hazine’nin en son Eylül ayında ihraç ettiği Eurobond 1,5 milyar dolar 12 yıllık yüzde 6,5 kupon ve 750 milyon dolar 7 yıllık yüzde 6,125 kupon faizi ile gerçekleşti.

Geçtiğimiz hafta Bloomberg HT-Habertürk ortak yayınında Londra temasları ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati, görüşmelerin olumlu geçtiğine ve önümüzdeki dönemde de yabancı yatırımcılarla yakın teması koruyacakları bilgisini paylaşmıştı. Türkiye’nin yatırım yapılabilir bir ülke olduğuna dair inancını dile getiren Nebati; önümüzdeki dönemde yabancı yatırımcılarla görüşmesine dair ajandasını aktarmıştı.