Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Hepsiburada Yönetim Kurulu Başkanı Hanzade Doğan Davos gündemini BloombergHT'ye değerlendirdi. Davos’ta iki tane önemli gündem olduğunu belirten Doğan, "Bunlardan biri kutuplaşmış dünyada işbirlikleri. Pandemiden çıktıktan sonra dünya ciddi zorluklarla karşı karşıya. Dünyanın her bölgesinde 1980’den beri görülmemiş enflasyon, Ukrayna savaşıyla tetiklenen bir enerji krizi ve 2023 için ekonomik durağanlık beklentisi hakim oldu" dedi.

Gündemin ikinci önemli maddesinin de yapay zeka olduğunu belirten Doğan, "Yapay zeka avukatlıktan doktorluğa birçok meslek kolunu birçok mesleği ortadan kaldırıp insanlığı büyük bir felakete mi sürükleyecek yoksa hizmetlere ve servislere erişimin maliyetini sıfıra indirip tüm dünyayı büyük bir refah seviyesine mi çıkaracak? Bu iki uç arasında tartışmalar oluyor. Yapay zekayı nasıl uygulamalı ve regüle etmeliyiz? Yapay zekadan doğacak olan serveti ve gücü nasıl paylaşmalıyız?

Bu konuda Dünya Ekonomik Forumu’ndan tartışılan alanlardan biri de Çin’in yapay zeka yatırımları ve Batı’nın bunun karşısında aldığı önlemler. Bir tarafta Batı kendi teknoloji şirketleriyle nasıl regülasyonlar uygulayacağını çalışırken diğer taraftan da kendi güvenlikleri için Çin’in Batı teknoloji şirketlerini satın almalarını yasakladılar" ifadelerini kullandı.

"Teknolojinin yapıcı gücüne inandık"

Hepsiburada olarak kendi yapay zeka çalışmalarını da sürdürdüklerini söyleyen Doğan, "Bizim Türk Patent Enstitüsü’nün de patent verdiği bir rota optimizasyon uygulamamız var. Gerçekten derin makine öğretisiyle ve yapay zekayla kuryelerimizin kat ettiği yolu yüzde 8-10 oranında azalttık. Bizim yapay zekaya yaklaşımımız teknolojinin yıkıcı değil yapıcı gücüne inanmak oldu" dedi.

E-ticaret tarafında uygulanan düzenlemelere de değine Doğan, "E-ticaret tarafındaki düzenlemelerle ilgili öncelikle şunu söylemek lazım. Serbest piyasa ekonomisinin sağlıklı işleyebilmesi için düzenlemeler gereklidir. Ben serbest ve liberal ekonomiye inanan bir insanım. Liberal ekonomide düzenleme olmaz diye birşey yok. Düzenlemenin olmadığı yerde adalet olmaz, şeffaflık olmaz, adil rekabet olmaz, tekelleşmeye gider.

Yasayı gerek biz gerek izim yabancı yatırımcılarımız yasayı destekliyor. Hepsi Burada’nın yatırımcıları arasında dünyanın en büyük yatırımcıları var. Yabancı yatırımcıya cazip gelecek, pazarın daha şeffaf ve adil olmasını sağlayan ve küçük oyuncuların büyümesini sağlayan bir yasa olduğunu görüyoruz ve destekliyoruz" değerlendirmesinde bulundu.