Advertisement
HABERLER ABONE OL

Eski Google çalışanı ve "Yapay zekânın babası" olarak nitelendirilen Geoffrey Hinton, Reuters'a verdiği röportajda, yapay zekânın oluşturduğu tehditlere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Hinton, yaptığı açıklamada, iklim değişikliğini değersizleştirmek istemediğini fakat yapay zekânın insanlık için iklim değişikliğinden "daha acil" bir tehdit oluşturabileceğini söyledi. İklim değişikliği söz konusu olduğunda yapılması gerekenleri önermenin "çok kolay" olduğunu vurgulayan Hinton, “Ancak, yapay zekâ için ne yapmamız gerektiği hiç de net değil." dedi.

Hinton şu anda, makinelerin gezegenin kontrolünü ele geçirmesi durumunda yapay zekânın oluşturacağı olası tehditlerle ilgili endişelerini açıkça savunan sayısı giderek artan teknoloji liderleri arasında yer alıyor. Kısa bir süre önce Google'daki görevini bıraktığını açıklayan Hinton, bu kararı yapay zekânın sunduğu riskler konusunda uyarıda bulunabileceği bir platform oluşturabilmek amacıyla aldığını söylemişti.

Musk öncülüğünde 'yapay zekâya ara verin' çağrısı yapılmıştı

Microsoft destekli OpenAI, geçtiğimiz Kasım ayında yapay zekâ destekli sohbet robotu ChatGPT'yi halka sunduğunda teknolojik bir silahlanma yarışında ilk adımı atmıştı. Kısa sürede tarihin en hızlı büyüyen uygulaması iki ayda aylık 100 milyon kullanıcıya ulamıştı.

Kâr amacı gütmeyen Future of Life Institute'un 29 Mart 2023 tarihinde yayımladığı ve Musk dahil binden fazla kişinin imzaladığı açık mektupta, bu tarz yapay zekâ robot tasarımları için ortak güvenlik protokolleri geliştirilene ve bağımsız uzmanlarca uygulanıp denetimi yapılana kadar ileri yapay zekâ robotlarının geliştirilmesine ara verilmesi talep edilmişti.

Mektupta, insanlarla rekabet eden yapay zekâ sistemlerinin ekonomik ve siyasi aksamalar bakımından topluma ve medeniyete yönelik riskleri ayrıntılı olarak açıklanmış ve yapay zekâ geliştiricilerinin denetim için politikacılarla ve düzenleyici kurumlarla çalışması için çağrı yapılmıştı.

Fakat Musk imzaladığı bu mektuptan bir ay sonra "TruthGPT" adını verdiği bir yapay zekâ platformu başlatacağını duyurmuştu.