Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Küresel piyasalarda tahvil getirileri yükselişine devam ederken, sanayi metallerinde görülen yukarı yönlü seyir hisse senedi piyasalarında da etkisini gösteriyor.

Enflasyonun hızlanacağı yönündeki beklentilerle Avustralya ve Yeni Zelanda tahvil getirilerinde bu sabah yükseliş görüldü.

ABD 10 yıllık tahvil getirisi bir yılın en yüksek seviyesine çıkarken, Asya endeksleri yükselen metal fiyatlarının fiyatlamalar üzerinde yaratacağı baskı dolayısıyla kazançlarını sınırladı. Japon hisseleri bölgede diğer piyasalarda pozitif ayrışma kaydetti. ABD ve Avrupa vadelileri ise ilk işlemlerde açılışların negatif olacağına işaret etti.

Küresel toparlanma beklentileri bakır tarafında yükseliş ivmesine destek verdi. Bakır 9 yılı aşkın dönemin en yüksek seviyesine çıktı. Petrol fiyatlarında Teksas'ta yaşanan kutup soğuklarının üretimi düşürmesi sonrasında kaydedilen yükseliş de gücünü korudu.

Piyasanın gündeminde aşı haberleri pozitif tarafı oluşturuyor

Koronavirüse karşı aşılama süreciyle oluşacak bağışıklık sayesinde virüsün yayılımının önlenebileceğine dair ilk somut bulgular ortaya çıktı. Bloomberg'in haberine göre İsrail’de 20 Aralık’ta başlatılan aşılama programında uygulanan Pfizer ve BioNTech'in Kovid-19 aşısının, laboratuvarlarca teyit edilen bulaşmaların yüzde 89,4’ünü önlediği açıklandı. Bununla birlikte çalışmalar henüz emsal değerlendirmesine tabi tutulmamış durumda ve erken aşamada.

Cumartesi günkü ayrı bir açıklamada İsrailli yetkililer, Pfizer-BioNTech aşısının ölümleri önlemede de yüzde 99 etkili olduğunu açıkladılar. Dünyada kişi başına en fazla doz aşıyı uygulayan ülke konumundaki İsrail’de nüfusun neredeyse yarısı en az ilk doz aşıyı olmuş durumda.

Bu arada Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölge Direktörü Dr. Hans Kluge, Kovid-19 pandemisinin 2022 yılının başlarında biteceğini öngördü. Küresel vaka sayısı 111,3 milyonu aşarken, can kayıpları 2,4 milyonun üzerine çıktı. Bloomberg verilerine göre dünya genelinde 205 milyon doz aşı uygulandı.