Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Siyasi belirsizlik ve koronavirüsle mücadele eden Hong Kong, bireylerin yükünü hafifletmesini sağlayacak çeşitli önlemleri içeren paket açıkladı. Yeni paket, özellikle turizm ve iş aktivitesinde hızlanan daralmayı önlemek için 15.4 milyar dolarlık bütçe öngörüyor.

Maliye Bakanı Paul Chan bütçe paketinde "zorlu koşullardan geçen" 18 yaş ve üzerindeki tüm vatandaşlara 10 bin Hong Kong doları değerinde (1.284 dolar) kişisel yardımın da yer aldığını açıkladı. Chan 2020 - 2021 mali yılında bütçe açığının 139.1 milyar Hong Kong dolarla rekor seviyeye çıkacağını öngördü.

Çin'in ülkedeki rolü nedeniyle aylar süren protestolar, Hong Kong ekonomisinin 10 yılda ilk kez resesyona girmesinde etkili olmuştu. Ekonomistler koronavirüs salgınının da ortaya çıkmasıyla, daralmanın 2020 yılında sürebileceğini belirtiyor.

Chan "zorlu ekonomik koşullarda genişleyici mali duruşu benimseyeceğiz, amacımız şirketleri ve ekonomiyi destekleyip halkın yükünü hafifletmek." diye konuştu. Chan bu sene için resmi büyüme tahminlerinin % eksi 1.5 ile % 0.5 aralığında olduğunu, 2019'da da % 1.2 daralma olduğunu teyit etti..

Hong Kong'un 'nakit dağıtma' planı ekonomistler tarafından eleştirilere neden oldu. Natixis Asya Pasifik Birimi'nden Alicia Herrero "Bu hedef gözetilmeyen ve çözüm sağlamayacak bir plan." değerlendirmesini yaptı. Daiwa Capital Merkets'ta Kıdemli Ekonomist olan Kevin Lai de bu yardımların tüketiciyi harcama yapmaya iteceği konusunda şüpheli. Uzman "ekonomik olarak sadece marjinal faydası olur." dedi.