Advertisement
HABERLER ABONE OL

Hong Kong’un 1997’den beri yaşadığı en ciddi siyasi ve ekonomik kriz sonrasında şehrin en büyük gayrimenkul zenginlerinden olan Kwok ailesinin serveti geçtiğimiz 12 ay içerisinde 8 milyar dolar azaldı. Kwok ailesine ait Sun Hung Kai Ltd.’nin hisseleri şirketin net varlıklarının yarısının değerinde işlem görüyor.

Hong Kong’un en zenging ailesi için tek kötü haber hisselerde yaşanan bu satışlar değil aynı zamanda şehrin gelecekteki durumu. Sahip olduğu plazalar, oteller, alışveriş merkezleri ve apartman daireleriyle Sun Hung Kai şehirdeki herkesten daha fazla mülke sahip.

Hisselerin bu kötü performansı ise Çin’in şehir üzerinde etkisini daha fazla artırmasına verdiği tepki olarak görülüyor. “Bu hisselerin değerleri Hong Kong’a ve Hong Kong’un Çin’e ne kadar entegre olduğuna bağlı” diyen Georgetown Üniversitesi Profesörü Gilles Hilary şehrin diğer yatırımcılarını da kastederek “Gelecekteki büyüme rakamları eskisi gibi yüksek olmayacak” diye ekliyor.

Kwok ailesinin Hong Kong’a olan inançlarını defalarca söylemelerine ve şirketin yöneticisinin ulusal güvenlik yasasını desteklediğini belirtmesine rağmen yatırımlarını Çin anakarasında çeşitlendirmeye çalışıyorlar.

Sun Hung Kai Çin anakarasından ilk yönetim kurulu üyesini Ağustos 2019’da atamıştı, şu an ise en büyük ticari projelerinden birini Şangay’da gerçekleştiriyor ve geçen yıl Hangzhou kıyısındaki bir arazi için 1.9 milyar ödedi.