FED'in gevşek para politikasına devam ediyor olması küresel risk iştahını olumlu etkiliyor
-
Irak'ta yaşanan gelişmeler ve beraberinde petrol fiyatlarındaki yükseliş Türk mali piyasalarını olumsuz etkiliyor
TCMB’nin yarın düzenleyeceği PPK toplantısından 50 baz puanlık ölçülü bir faiz indirim kararı bekliyoruz.
Amerikan Merkez Bankası'nın (FED) güvercinvari cinsten sayılabilecek toplantı kararının ardından küresel mali piyasalardaki olumlu eğilim geçen hafta da korundu. Gelişmiş ülke hisse senedi endeksleri yeni tarihi zirveleri görürken gelişmekte olan ülke endeksleri ise son dönemlerin en yüksek seviyelerini test etti. Dünya piyasalarındaki bu aşırı iyimser havaya karşın bizim bulunduğumuz coğrafyada Irak ve Suriye'de yaşanan üzücü gelişmeler nedeniyle piyasalarda temkinli bir seyir izleniyor. Bölgedeki siyasal istikrarsızlık ve beraberinde yaşanan kanlı gelişmelerin piyasaları ilgilendiren kısmı petrol fiyatlarında yaşanan sert yükseliş oluyor. Brent cinsi ham petrol varil fiyatı, Irak kaynaklı petrol arzının kesintiye uğrayacağı endişeleri ile son dokuz ayın zirvesi olan 115 dolara yükseldi.
Petrol fiyatlarındaki yükselişin kalıcı olması riskinin küresel ekonomi üzerinde kuşkusuz önemli etkileri olacaktır. Ancak şu an itibariyle sadece petrol ithalatçısı ülkelerin ithalat faturalarının şişebileceği kaygıları fiyatlanıyor. Bu kapsamda da Türkiye ekonomisi ön plana çıkıyor. Bu nedenle küresel anlamda olumlu havaya karşın Türk mali piyasaları haftayı temkinli bir seyirle tamamladı.
FED'in sonucu Çarşamba akşamı açıklanan Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı sonrasında Türk mali piyasaları iyimser olmayı denese de bunda başarılı olduğunu söyleyemeyiz. Yüksek petrol fiyatlarının hem ödemeler dengesi hem de enflasyon üzerinde olumsuz yansımaları olabileceğini öngören piyasalar, satış yönündeki duruşunu korudu. USDTRY kuru yeniden 2.1500 seviyesini test ederken BİST-100 endeksi haftanın son işgününü %0.8 oranında kayıpla tamamladı. Bono&tahvil faizlerinde ise TCMB'nin merakla beklenen bu haftaki faiz toplantısı öncesinde herhangi bir yükseliş yaşanmadı.
İç tarafta bu haftanın en önemli gündem maddesi TCMB'nin Haziran ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı olacak. FOMC toplantısının ardından piyasalara 50 baz puanlık ölçülü bir faiz indirimi beklentisi hakimdi.
Ancak, petrol fiyatlarındaki yükselişin son iki günde ivme kazanmasının enflasyon üzerindeki olası olumsuz etkileri nedeniyle TCMB'nin bu ayı pas geçebileceği ihtimali de belirdi. Ancak, son dönemde TCMB cephesinden gelen açıklamalar paralelinde ölçülü bir faiz indiriminin kuvvetle muhtemel olduğu kanaatindeyiz. Bizce üzerinde konuşulması gereken unsur, indirimin hangi faiz oranlarında olacağı olmalı. Makroekonomik tablodan bağımsız olarak, gündemi okumak suretiyle, TCMB'nin politika faizinde 50 baz puanlık bir indirime gideceğini, faiz koridorunun alt kısmı olan gecelik borçlanma faizinde değişikliğe gitmeyeceğini, faiz koridorunun üst kısmı olan gecelik borç verme faizinde ise en az 50 baz puanlık bir faiz indirimine gidebileceğini öngörüyoruz. Bu yöndeki bir karar kısa vadede bono&tahvil piyasasına giriş olmasına yol açıp temkinli iyimser bir görünüme neden olabilir. Bu bağlamda hisse senedi piyasasınca da olumlu karşılanabilir.
Ancak, enflasyon görünümünün olumsuz olduğu bir konjonktürde Türk Lirası
(TL) üzerindeki koruma kalkanını biraz daha gevşeteceği not edilmelidir. Bu nedenle de 2.08-2.10 bandından bu yana savunduğumuz üzere TL'de orta vadede yüksek oranlı bir zayıflama riski oldukça yüksek duruyor.
Irak ve Suriye'deki gelişmelerin bir süre daha dünya gündeminin ilk sıralarını işgal etme ihtimali kuvvetli. Dünya petrol talebindeki artışa rağmen dünyanın en büyük beş üreticisi içerisinde yer alan Irak'ta önemli ve kalıcı bir kesinti yaşanma ihtimali ekonomik anlamda önemli bir risk.
Irak'ın bölünme ihtimali siyasal ve diplomatik anlamda önemli bir risk.
Bölgede yaşanan kanlı eylemler insanlık açısından önemli bir sorun. Görünen o ki, kısa sürede bir çözüm oldukça ırak! Belirsizliği sevmeyen piyasalar da doğal olarak bu gelişmelere tepki veriyor. Petrol fiyatlarındaki sert yükseliş bu kapsamda anlaşılabilir bir hareket gösteriyor. Altında yaşanan yükseliş ise yatırımcıların güvenli liman arayışını yansıtıyor. ABD Başkanı Obama'nın geçen hafta yaptığı açıklamada hava operasyonu sinyali vermesi de altın fiyatlarının yükselmesine yardımcı oldu. 1320 dolar/ons ile son iki ayın en yüksek düzeyine ulaşan altın fiyatlarındaki bu hareketin kalıcı olması şu an için zor görünüyor. FED'in mevcut gevşek politika duruşunu değiştirmesi ya da Irak kaynaklı sorunların azalması durumunda altın fiyatları yönünü yeniden aşağı çevirecektir.
FED'in yakın gelecekte izleyeceği para politikası uygulamaları üzerinde enflasyon oranları büyük ölçüde belirleyici olacaktır. Geçen hafta açıklanan ve beklentilerin üzerinde gelen Amerikan TÜFE enflasyonu piyasalarda bir miktar tedirginlik yaratsa da FED Başkanı Yellen şimdilik bu veriye herhangi bir önem atfedilmemesi gerektiğini belirtti. Ancak, bu açıklama, dikkatlerin enflasyon rakamları üzerinde olmasını engelleyemeyecek. Bu çerçevede ABD'de yakın gelecekte açıklanacak ve enflasyon gidişatı hakkında ipuçları verebilecek her türlü makro ekonomik verinin yakından izlenmesi gerektiği kanaatindeyiz. ABD’de bu hafta açıklanacak veriler arasında nihai GSYH büyümesi ve fiyat deflatörü (PCE), konut sektörü miktar ve fiyat istatistikleri, dayanıklı tüketim malı siparişleri ile tüketici güven endeksi ön plana çıkıyor. Mali piyasaların haftaya Asya işlemlerinde oldukça sakin bir eğilimle başladığını gözlemliyoruz. Volatilitenin bir yandan gevşek para politikası, diğer yandan ise yaz etkisi nedeniyle tarihi anlamda düşük düzeylere gerilediği bugünlerde önemli bir fiyat hareketi olması için ya güvenlik endişelerinin ciddi anlamda artması ya da merkez bankalarından gevşek para politikasından çıkabileceğine yönelik sinyallerin gelmesi gerekiyor.
Uyarı Notu:
----------------------------------------------------------------------------------
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir.
Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. HSBC bu dokümanda yer alan menkul kıymetler, finansal enstrümanlar veya benzeri bir yatırım enstrümanının kendi adına ve hesabına ticari amaçla alım/satımını yapabilir; son 36 ay içerisinde bu enstrümanları satın almayı taahhüt etmiş olabilir; veya yöneticiler ile çalışanlarla birlikte alış ya da satış yönünde bir pozisyon almış bulunabilir. Bu dokümanda yer alan menkul kıymetler veya finansal enstrümanların tamamı veya bir kısmının alış/satışından doğan komisyon veya masraflar HSBC tarafından veya onun adına görevli şahıslar tarafından alınabilir.
HSBC bu dokümanı, güvenilir olduğunu düşündüğü fakat bağımsız olarak doğrulanmamış kaynaklardan alınan bilgilere dayandırmaktadır. İfade edilen fikirler ve tahminler istendiği anda bildirim yapılmaksızın değiştirilebilir. Sunulan göstergesel alım/satım bilgilerini, gerçekte HSBC'nin alım/satım yaptığı/yapabileceği alım/satım bilgileri olarak yorumlanmamalıdır. Sunulan tüm tablo ve grafikler halka açık kaynaklardan ya da kurumumuzca hazırlanmış tablolardan alınmıştır. Bu dokümanda yer alan rakamlar geçmiş performansla ya da modellenmiş geçmiş performansla ilişkili olabilir. Geçmiş performans gelecek performansın güvenilir bir göstergesi değildir.
Bu dokümanın tamamen veya kısmen çoğaltılması ya da içeriğinin HSBC'nin önceden izni olmaksızın ifşa edilmesi kesinlikle yasaktır.
Bu doküman, dağıtımının hukuka ve ilgili mevzuata aykırı olan herhangi bir ülkedeki herhangi bir kişi veya kuruma dağıtılmak ya da bunlar tarafından kullanılmak amacıyla oluşturulmamıştır.Bu dokümanda atıfta bulunulan ürünler, yatırımlar ve işlemlerle ilgili bağımsız bir değerlendirmede bulunmak ya da araştırma yapmak tamamen kullanıcının sorumluluğunda olup, bu dokümandaki herhangi bir bilginin yatırım tavsiyesi teşkil ettiği düşünülmemelidir. HSBC size yasal, vergiyle ilgili ya da diğer uzman tavsiyeler sağlamaktan sorumlu değildir. HSBC ya da herhangi bir HSBC görevlisi, yöneticisi, çalışanı ya da acentesi işbu dokümanın tamamen ya da kısmen kullanılmasından doğan herhangi bir kayıp ya da zararla ilgili yükümlülük kabul etmez.